Prezident besedoval s lidmi, vyprávěl i vtip: Návštěva Miloše Zemana proběhla bez problémů, žádné protesty se v Lounech nekonaly

Lucie Steklá 2015-12-16 11:26:00

Louny – Nejsou hloupé otázky, jen hloupé odpovědi, řekl Miloš Zeman, prezident České republiky na úvod setkání s občany Loun. Beseda hlavy státu s lidmi se konala minulé úterý v rámci jeho třídenní návštěvy Ústeckého kraje. Ve městě byl Zeman již po jedenácté, poprvé jako prezident. Je to již pátý prezident, který Louny navštívil. „Vzpomínám, že jsem tu byl jako turista i s volebním autobusem Zemák,“ řekl. Po krátkém přivítání Radovanem Šabatou, starostou Loun, a hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem následovalo zodpovězení několika dotazů občanů. Těch přišly desítky, žádné místečko v hledišti nezůstalo volné, někteří zájemci o setkání s prezidentem se do Vrchlického divadla ani nedostali. Prezident oplýval dobrou náladou, mezi řečí několikrát hodil k lepšímu nějaký svůj pověstný bonmot, na závěr došlo i na anekdotu, při níž se Klaus a Zeman setkají v pekle a jak to celé pak dopadne.

Lidé poslušně čekali na otevření divadla už před 16. hodinou, tak jak to zájemcům dopředu avizovali pořadatelé, prezidentská kancelář v Praze a hejtmanská v Ústí. Beseda měla začít až od půl páté, ale určitý čas zabraly bezpečnostní prohlídky zájemců o setkání s prezidentem. Bezpečnostní služba příchozím zabavila několik pepřových sprejů, boxer či zalamovací nožík. Nikdo z nich ale věci na setkání s prezidentem nedonesl úmyslně, jednalo se o věci sloužící pro osobní ochranu osob. Předměty policisté lidem odebrali a při odchodu je vrátili. Byly mezi nimi například i nůžky či bouchací kuličky. Lidé, nesouhlasící s názory prezidenta, museli u vstupu odložit také megafon. „Z pohledu Policie České republiky proběhla návštěva prezidenta v klidu a bez incidentů,“ uvedla k prezidentské návštěvě Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí. Zeman v úvodu pochválil diváky za to, že přišli, i představitele města Loun za to, že město udržují v pěkné podobě a i díky nim od 90. let výrazně pro-kouklo. Zhruba čtyřicetiminutová beseda v lounském divadle probíhala důstojně, bez jakýchkoliv protestů či hlasitého nesouhlasu s názory prezidenta. Také značná část publika v rukou držela zelenou kartu a každou zodpovězenou otázku odměnila potleskem.

Návštěvníci se ptali na témata celostátního charakteru, například chystané novinky v evidenci DPH, problém s rušením akreditací ve školství, problematiku uprchlíků i toho, jak prezident vnímá svou častou kritiku v celostátní televizi a dalších médiích, ale i například od lidí na sociálních sítích. „Na kritiku a protinázory jsem si už zvykl, patří přece k demokratické společnosti a já nejsem typ člověka, který by kvůli kritice či urážlivým formulacím hned někam běžel podávat trestní oznámení či žaloby,“ řekl prezident. Kritika jeho jako osoby mu prý nevadí. „Vůbec se netajím tím, že mám rád věci ze zabijačky, a tak mi ani nevadí, když mi někdo dává přezdívku Ovar, mně se to líbí,“ dodal s úsměvem. Jak vzápětí řekl, vadí mu, když kritiku jeho, jako člověka, doprovází znevažování státních symbolů, například z nedávné doby tajné noční stažení prezidentské vlajky z Hradu a vyvěšení trenýrek na její místo. „Prezidentská standarta není osobní majetek Miloše Zemana, ale je to symbol naší vlasti. Já z úřadu samozřejmě jednou odejdu, ale vlajka se bude používat pořád. Urážet svou vlast může jen hlupák,“ míní Miloš Zeman. Prezidentskou vlajku z Hradu podle něj naposledy předtím sundal protektor Heydrich a až teprve nyní po sedmdesáti letech na ni zaútočili současní „vtipálci“, Zemanovi oponenti. Jediný nesouhlasný názor vyslovil Vladimír Drápal, ředitel Vrchlického divadla, kde se akce konala. „Nejsem váš příznivec, nevolil jsem vás a přál bych si, abyste příště už nekandidoval,“ řekl nebojácně prezidentovi s tím, že se mu nelíbil zásah proti jeho odpůrcům v Praze na Albertově při výročí 17. listopadu, kterému média věnovala velkou pozornost. Prezident mu odpověděl, ať rozhodnutí o jeho kandidatuře nechá na něm, a také to, že události na Albertově podle jeho tvrzení výrazně zkreslila média. Beseda skončila zhruba po tři čtvrtě hodině. Na závěr Zeman převzal dary od města a na městský prapor pověsil pamětní stuhu. Žádné protesty, které jeho odpůrci avizovali na sociálních sítích, se nekonaly. Jediné transparenty, jež byly k vidění před divadlem, měly nápis „Ať žije Zeman!“.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video