Družební město si užívalo podbořanskou pohostinnost

Jan Vnouček 2011-09-09 00:00:00

Podbořany – První zářijový víkend Podbořany přivítaly hosty ze saského partnerského města Ehrenfriedersdorf. Družební setkání proběhlo 1. až 4. září a vládlo mu slunečné počasí a vřelá atmosféra. Jak by také ne, když hostitelé německým přátelům připravili pestrý sportovní a kulturní program. Pátek patřil hlavně mládeži. Své dresy na Tatranu propotili mladí fotbalisté a volejbalisté.

První utkání v kopané rozehráli podbořanští a ehrenfridersdorští školáci. Jako druzí na pažit vyběhli registrovaní žáci z FC Greifenstein a TJ Tatran. Na vítězství to skončilo 1:1. Současně se do díla pustili i volejbalisté. Turnaje se zúčastnila tři smíšená družstva. Nejlépe se prezentovala Grundschule z Ehrensfridensdorfu. Hosty gentlmansky nechaly vyhrát týmy z Gymnázia Podbořany a ZŠ Husova. Odpoledne se pak vyrazilo do Žatce. Kam jinam, než do Chrámu chmele a piva, Chmelařského muzea a na Dočesnou. Druhý den se částečně vyměnilo osazenstvo a zvýšil se jejich věkový průměr. Trávníček na hřišti si zkusily staré gardy obou měst a něco kuželek popadalo, když se koulí chopili borci a borkyně z klubů Kuželky Podbořany a BSV  Ehrensfridensdorf. Po obědě pak hurá za zábavou do Žatce. Podle tajemníka MěÚ Martina Gutzera celkem přijelo okolo 70 Němců. Delegace se vedle sportovců skládala z vedoucích představitelů města, zaměstnanců radnice, učitelek škol, školek, mateřského centra apod. „Celkově je to v duchu, jak jsme chtěli,“ vypadal spokojeně podbořanský místostarosta Karel Honzl. Podbořany mají se svým družebním městečkem mnoho společného, takže si jejich obyvatelé dobře rozumí. Jsou podobně velké a také usilují i obchvat a obě stále bojují s nezaměstnaností, i když na německé straně jako v bývalé hornické oblasti  je vyšší. V jiných věcech se zase odlišují a mohou se navzájem inspirovat. „Mají třeba jiný systém státní správy a samosprávy, volí kupříkladu starostu přímo,“ prozradil Honzl. Setkání proběhlo v rámci dotačního Programu Cíle 3 / Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007–2013.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video