Pojďme za Evropu bojovat do konce dechu, vyzval ministr Chovanec

Jarka Cibulková 2016-01-06 11:59:00

Louny – Po prezidentu Miloši Zemanovi hostily Louny další politickou osobnost. Na pozvání poslankyně Věry Benešové dorazil do zasedací síně lounské radnice ministr vnitra Milan Chovanec na besedu s občany.

Poté se rozpovídal o otázce, která tíží většinu Evropy, přílivu migrantů a jejího zamezení. „Evropa začala mluvit jiným hlasem, blýská se na lepší časy, Německo si uvědomuje, že se proud imigrantů musí řešit. Část dotazů také směřovala právě k detenčnímu zařízení v Drahonicích, kde uprchlíci drželi hladovku. „Měli bychom začít brát vážně ochranu Schengenského prostoru a zabezpečit hranice. Stát nemůže být jako chudý příbuzný a spoléhat se na podnikatele,“ zakončil svoji řeč.
Poté už se ke slovu dostali občané. První otázku přednesla poslankyně Benešová, jak Evropa v současné době bojuje proti pašerákům, z řad občanů se vznesla připomínka, že držená hladovka mezi utečenci v Drahonicích, ho dost urazila. Ministr odpověděl, že se striktně republika držela evropského práva. Když utečenci nechtějí zažádat o azyl, pokoušejí se je vyhostit, zatím jsou umístěni v detenčních zařízeních. V současné době je v těchto zařízeních po republice umístěno zhruba 120 lidí, z toho padesátka by měla být ubytována ve věznici v Drahonicích. „Hladovka skončila záhy, řekli jsme jim, že si tím nic nevymůžou,“ řekl ministr. Chce pěvně věřit, že jaro nepřinese další vlnu uprchlíků.
Krajský zastupitel Pavel Csonka položil ministrovi otázku, zda bude vědět účelnost přestupků v Drahonicích. Obec platí nemalé peníze za poplatky při řešení přestupků Městskému úřadu v Podbo-řanech. Nešlo by požádat ministerstvo o úhradu či kompenzaci? „Je to proti zdravému rozumu, podíváme se na to a vypracujeme do týdne zprávu o refundaci z peněz ministerstva,“ slíbil Chovanec.
Na vymahatelnost práva se dotazoval starosta Loun Radovan Šabata. „Město eviduje pohledávky za silniční přestupky v roce 2008 v částce 610 tisíc korun, v roce 2009 pak 200 tisíc korun. Když nectí právo naši, proč by ho měli ctít cizinci,“ řekl. „Je to tím, že jsme vykořistili policejní složky, nyní jsme policistům navýšili rozpočet, přibíráme nové členy, ale problémem je, že neprojdou fyzickými testy. Cestou je spokojený policista, který bude chránit obyvatele. Musíme spolupracovat s ministerstvem spravedlnosti a rekrutovat české právo. Vždyť objasněno bývá pouze 15% trestných činů,“ odpověděl ministr.
Místostarosta Jan Čermák ministrovi položil otázku, zda bude uzavřené detenční zařízení ve Válkové a zda Lounům hrozí riziko v možném nastěhování do Grafu. „Drahonice máme půjčené od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána na rok, poté by se možná otevřela Válková, která je jenom pár kilometrů za hranicemi lounského okresu,“ odpověděl Chovanec. K problému bývalého hotelu Gráf se Chovanec vyjádřil tím způsobem, že ministerstvo nemůže dát možnost podnikatelům si objekt koupit, nevidím v tom tedy důvod, řešil bych to změnou územního plánu.“ „Žijeme ve zlomové době, Evropa se vyvíjí, je pro nás důležité, abychom žili v centru integrace. Nechci už znovu zažít frontu na banány a mít zavřené hranice. Pojďme za Evropu bojovat do konce dechu,“ zakončil své vystoupení v Lounech ministr vnitra Milan Chovanec.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video