Milionové garance na továrnu Nexenu schváleny

Veronika Salášková 2016-03-22 13:12:00

Triangle – Garance stovek milionů korun na pozemky pro závod jihokorejské firmy Nexen Tire, který má vzniknout v průmyslové zóně Triangle, schválila v minulém týdnu vláda. Kabinet slíbil Ústeckému kraji kompenzace za slevu na pozemky, bez garancí nechtělo hejtmanství předložit zastupitelstvu kupní smlouvu.

„Investice Nexen je důležitá. Aktualizovali jsme proto usnesení vlády tak, aby nic nebránilo výstavbě nového podniku," uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Investice Nexenu přes 22 miliard korun je jednou z největších v historii Česka. Korejský výrobce pneumatik postaví továrnu v průmyslové zóně Triangle. Na kupní smlouvu na pozemky ale strategický investor zatím čeká. Vláda při uzavření smlouvy s Nexenem prohlásila, že poskytne kraji kompenzace ve výši 292 milionů korun. Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že vláda zřejmě pošle už letos Ústeckému kraji 113 milionů z celkových 292 milionů.
„Jsme rádi, že se dnes vláda tímto bodem zabývala. Až budeme znát oficiální a přesné znění dnešního usnesení, můžeme učinit další kroky v přípravě převodu pozemků," řekl Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje. Peníze nedostane podle něj kraj přímo, ale na realizaci projektů v průmyslové zóně. „Při soutěžích na různé práce může být částka nakonec ještě nižší," uvedl už dříve Bubeníček. Korejská firma má zatím pouze smlouvu o smlouvě budoucí. Symbolicky zahájil Nexen stavbu továrny už vloni 1. října slavnostním výkopem. Skutečně stavět by mohl začít letos v létě.
Vláda ve středu 16. března aktualizovala své původní rozhodnutí o podpoře stavby továrny, což by mělo podle kabinetu poskytnout kraji garance k prodeji pozemků a otevřít cestu k uskutečnění plánu korejské firmy.
Dokončení stavby firma Nexen Tire plánuje na přelom let 2017 a 2018 a zahájení výroby v únoru 2018. V době spuštění výroby bude v závodu pracovat přibližně 200 až 300 lidí. V roce 2020 počítá firma s tisícovkou zaměstnanců a během šesti let od zahájení výroby má zaměstnávat až 1500 lidí.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video