Velikonoce v regionu: zelené pivo, tvoření, vernisáž, odhalení

Alla Želinská 2016-03-24 08:39:00

Podbořansko – V okrese Louny i na Podbořansku jsou v plném proudu přípravy na Velikonoce. Slaví je v kostelech a kaplích, v muzeích a zámcích. Tradiční specialitu v podobě zeleného piva připravily na Zelený čtvrtek také některé restaurace.

Ve čtvrtek narazí v restauracích Slunce a Národní dům v Podbořanech i v motorestu V Údolí Zlatého potoka v Blšanech zelené pivo, které je v posledních letech před velikonočními svátky už tradicí. Točené pivo barvy svěží zelené trávy, symbolizující přicházející jaro, se před svátky prodává ve stovkách vybraných restaurací po celé ČR; vaří ho hned několik různých českých a moravských pivovarů.
Na Zelený čtvrtek pořádá svůj první maškarní ples podbořanská městská knihovna. Koná se od 15 hodin ve vestibulu kulturního domu v Podbořanech.
Bohatá nabídka velikonočních akcí pro veřejnost v celém regionu probíhá tento týden, kdy se lidé mohou těšit i na prodloužený víkend – volno bude od pátku do pondělí. Nově vyhlášeným státním svátkem je totiž od letoška i Velký pátek.
Právě v pátek 25. března se otevře pro veřejnost a zahájí tak letošní turistickou sezonu státní zámek v Krásném Dvoře. V sobotu od 10 hodin proběhnou na zámku oblíbené Pohádkové Velikonoce s bohatým programem.
V Podbořanech mohou lidé na Velký pátek od 13 hodin přijít do husitského kostela Božího Spasitelé a také na jeho zahradu, kde budou připraveny soutěže pro děti, nafukovací skluzavka, dále pak společné opečení buřtů. Součástí Velikonoc s paškálem, jak organizátoři, spolek OKAP Podbořany a Československá církev husitská, akci nazvali, bude také vernisáž obrazů Jana Kutry s hudebním doprovodem Josefa Bašty a od 17 hodin mše se zapálením paškálu.
Bílá sobota 26. března bude ve vrouteckém kostele sv. Jana Křtitele ve znamení veliko-nočního tvoření – zdobení kraslic, pletení pomlázek, vybarvování obrázků, výstavy obrázků ze školní družiny. Malé i velké zve na akci od 13 hodin okrašlovací spolek Budíček. Pro všechny bude připravené malé občerstvení, pro dospělé svařené víno.
V neděli v Očihově se konají hned dvě slavnosti, od 15 hodin v kostele sv. Martina se uskuteční velikonoční bohoslužba a v 16 hodin se v budově obecního úřadu slavnostně odhalí reliéf sv. Martina (na snímku).
„Vše začalo již o slavnostech, které byly v naší obci k 725. výročí od první písemné zmínky o Očihovu. Řezbářka Hanka Micková – Kronďáková tehdy u nás vystavovala svoje řezby. Jednu z jejích soch tenkrát koupil do kostela i místostarosta Václav Braniš. Slovo dalo slovo a ona slíbila, že udělá reliéf sv. Martina do kostela,“ vypráví starostka Očihova Jana Kronďáková.
„Nejdřív bylo nutné slepit dřevěnou desku o velikosti 100 cm x 100 cm tlustou 10 cm, která je z topolového dřeva. Samotnou řezbu potom jsem prováděla ve volném čase zhruba půl roku,“ prozradila mladá výtvarnice. Když byl reliéf hotov, všechny překvapil svou velikostí a propracovaností. „Bylo nám líto ho dát do kostela, protože ten skoro nikdo nenavštěvuje. Rozhodli jsme se tedy reliéf sv. Martina, patrona obce, umístit na chodbu obecního úřadu. Slavnostní odhalení se uskuteční v neděli 27. března od 16 hodin. Jste srdečně zváni,“ zve starostka.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video