Soud se starostou Blšan kvůli chmelnicím ještě není u konce

Alla Želinská 2016-04-07 08:28:00

Blšany – Už dva roky trvá soud se starostou Blšan Petrem Bukáčkem kvůli nestandardnímu a zamotanému prodeji chmelnic. Okresní soud v Lounech ho nejprve uznal vinným a vyměřil mu za špatnou správu obecního majetku a překročení úřední pravomoci roční podmínku a zákaz činnosti. Starosta ale nesouhlasil, odvolal se a krajský soud původní verdikt zrušil. Poukázal na některé nedostatky a nařídil další dokazování. V Lounech tak bude v nejbližší době soud pokračovat.

„Jednání u krajského soudu proběhlo v dubnu 2015. Odvolací soud vrátil případ k novému projednání. Termín jednání u okresního soudu v Lounech je 18. dubna," uvedl pro Region starosta Petr Bukáček.
Okresní soud má doplnit dokazování, nový se má dělat například i stěžejní posudek o ceně obvyklé, případně má být ten původní doplněn.
Starosta je u soudu proto, že nejprve v Blšanech prodali tři chmelnice bez konstrukcí a rostlin. Poté dokonce tamní zastupitelstvo schvalovalo prodej dotčených pozemků několikrát, vždy ale, podle státních zástupců, za příliš nízkou cenu a nestandardně. U soudu vyšlo najevo, že někteří zastupitelé prý ani nevěděli, o čem hlasují.
Složitý případ, jehož začátek se datuje od roku 2011, rozplétá soud od jara 2014. Petr Bukáček přitom chybu v minulosti přiznal, snažil se ji prý napravit, došlo k ní podle něj neúmyslně. U prvoinstančního soudu v Lounech ale zazněla známá věta: neznalost zákona neomlouvá. Podle soudkyně se mělo prodávat za cenu obvyklou, případná odchylka měla být zdůvodněna, což se prý nestalo.
Blšanský starosta byl obviněn z porušení povinností při správě obecního majetku a překročení pravomocí. I když prodej schvalovalo zastupitelstvo, je za materiály a podpisem na smlouvě odpovědný starosta. Obecní pokladna měla přijít podle obvinění zhruba o 220 tisíc korun. Za to soudkyně v Lounech před časem vyměřila roční podmíněný trest a zákaz výkonu funkce starosty.
Rozsudek ale nebyl pravomocný. Petr Bukáček se odvolal, a tak mohl na podzim 2014 znovu kandidovat. A byl opět zvolen, i nadále je starostou Blšan.
Mezitím krajský soud před pěti měsíci případ vrátil, původní verdikt zrušil a okresní soud v Lounech za deset dní bude rozhodovat znovu.
V roce 2011 Zemědělská obchodní společnost Liběšovice požádala o koupi tří chmelnic od Blšan. Městečko pozemky prodalo v roce 2012 za 409 tisíc korun, v ceně ale tehdy nebyly započítány hodnotné konstrukce a rostliny. V obvinění se upozorňuje také na to, že znalecký posudek byl zpracován kupujícím.
Podle Petra Bukáčka město nezapočítalo konstrukce a rostliny, protože se domnívalo, že nejsou v jeho majetku, že patří společnosti, která na pozemcích hospodařila. „Město Blšany prodalo pozemky bez chmelnic, protože žádné chmelnice v majetku nemělo a nemá. Rozdíl v ceně byl kupujícím uhrazen," vysvětluje Petr Bukáček.
Opět se tedy blšanští zastupitelé zabývali prodejem tří chmelnic v roce 2013. Měli schválit prodej buď za 409 tisíc korun bez konstrukcí, nebo za 490 tisíc i s konstrukcemi. Pozemky byly přitom už v majetku společnosti, která je kupovala. Zastupitelstvo města ale tehdy neschválilo ani jednu z nabízených variant.
A tak za měsíc mělo prodej na stole znovu. Znalec najatý městem ohodnotil pozemky na tržní cenu 635 tisíc korun. Jenže v Blšanech schválili, podle obvinění opět chybně, prodej chmelnic za cenu administrativní – 507 tisíc korun. Podle státních zástupců další chyba v zamotaném prodeji.
Původní škodu, 220 tisíc korun, tedy blšanští zastupitelé snížili, ale podle obvinění ne dostatečně.
Argumentaci starosty Bukáčka, že cenu administrativní schválilo řádně zastupitelstvo, okresní soud v Lounech nepřijal. Nyní bude ale případ po vrácení z krajského soudu posuzovat znovu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video