Ředitelka školy zpronevěřila přes osm set tisíc korun: Za peníze opravila dům, o který může přijít

Jarka Cibulková 2016-04-13 10:17:00

Louny – Dlouhé čtyři roky vybírala ředitelka Základní a mateřské školy Staňkovice na Žatecku z účtu školy a z pokladny statisíce, nyní za přečin zpronevěry dostala u trestního senátu Okresního soudu v Lounech podmínku. Zajímavé je, že jí to procházelo takovou dobu, nikdo si ničeho nevšiml, až externí účetní zarazila vysoká částka v pokladně, upozornila vedení obce.

„Omlouvám se, nacházela jsem se v tíživé rodinné situaci, zadlužila jsem se, chtěla jsem vše vrátit, ale mé dluhy jsou obrovské. Mám zastavený majetek a možná přijdu o dům. Cítím se být vinna, částku vrátím po splátkách,“ vypověděla ve středu u soudu devětatřicetiletá učitelka. Podle obžaloby měla od ledna 2011 do začátku listopadu 2015 jako ředitelka školy vybírat z bankovního účtu a z pokladny, kam měla jako jediná přístup, finanční hotovost ve výši 836 460 korun. Částky poté použila na pokrytí svých pohledávek a na rekonstrukci rodinného domu.
Na divné chování ředitelky jako první upozornila externí účetní. „V pokladně byl zůstatek osmdesát tisíc korun a nadále vzrůstal, což byl problém. Nebyly kontroly ze strany obce, obžalovaná mi dávala podklady na poslední chvíli, bála jsem se, abych nebyla spoluobžalovaná, proto jsem na obec i do školy poslala dopis s upozorněním,“ vysvětlovala účetní.
Soud se ztotožnil se závěrečným návrhem státní zástupkyně, která navrhovala trest v délce 30 měsíců s podmíněným odkladem se zkušební dobou na čtyři roky. Zároveň soud uložil obžalované zákaz výkonu vedoucí funkce ve školských zařízeních po dobu čtyř let. Po dobu zkušební doby musí také obžalovaná uhradit celou škodu, pokud tak neučiní, promění se jí trest v nepodmíněný.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video