Obec dostane deset korun za každého uprchlíka: Na jednorázovou dotaci ve výši jeden milion korun stále čeká

Alla Želinská 2016-04-14 09:53:00

Lubenec, Drahonice – Jeden milión korun. Takovou jednorázovou dotaci chce dát vláda obcím, které na svém území mají zařízení pro migranty. Vláda se tím pokusí zmírnit protiuprchlické nálady tam, kde obyvatelé protestují proti umisťování migrantů.

Starosta Lubence, pod který spadá zařízení pro zajištění cizinců v Drahonicích, Jiří Chaloupecký říká, že zatím zůstává u slibů. „U nás zařízení funguje přes půl roku, slibují nám to, a stále jsme nedostali ani korunu. Peníze chceme použít na ochranu mateřské a základní školy, na rozšíření kamerového systému, abychom zvýšili bezpečnost lidí. Takže na peníze čekáme,“ řekl.
O tom, že obce mají na peníze od státu nárok, se rozhodlo loni novelou zákona o pobytu cizinců a o azylu. Výši dotace navrhl ke schválení vládě ministr vnitra Milan Chovanec.
Peníze půjdou z rozpočtu jeho ministerstva. Starostové je budou moci použít na opravy nebo udržování majetku obce zejména v dopravě, energetice a inženýrských sítích. Mohou je dát třeba i na opravy laviček, odpadkových košů, vitrín, ochranných mříží, přístřešků či zastávek, dopravního značení, patníků nebo veřejného osvětlení.
V Chovancově návrhu se píše: „S ohledem na počet obcí, kterých se v současné době uvedený předpis týká, předpokládáme vynaložení prostředků ve výši 10 miliónů korun, a to především v letošním roce.“
V Česku jsou nyní dvě pobytová střediska, vedle Kostelce je i v Havířově. Čtyři integrační azylová střediska jsou v Brně-Židenicích, České Lípě, Jaroměři-Josefově a v Předlicích. Detenční zařízení pro zajištění cizinců jsou v Jezové, Vyšních Lhotách a v Drahonicích. Tam v pondělí 11. dubna po-dle posledních statistik se nacházelo 49 osob, celková kapacita drahonického zařízení je 240 míst.
Podle zásad, které Chovanec rozeslal do připomínkového řízení, musejí obce o neinvestiční dotaci požádat ministerstvo vnitra. Pokud dotaci přiklepne, nesmí již obec peníze převést na nikoho jiného, použít je může výhradně sama pro svůj rozvoj, nikoli na investice. Pokud peníze nespotřebuje, bude je muset prostřednictvím příslušného kraje vrátit do státního rozpočtu. Použití peněz bude kontrolovat jak ministerstvo, tak ho bude moci prověřit NKÚ.
Co je už jisté, tak to, že Lubenec dostane zpětně příspěvek 10 korun za každého cizince a pobytový den. Vláda nově schválila 30. března ve vazbě na novelu Zákona o pobytu cizinců příspěvek obcím na úhradu nákladů vynaložených v souvislosti se zařízením pro zajištění cizinců, a to zpětně od 18. prosince 2015. „Příspěvek byl stanoven ve výši 10 korun na osobu a pobytový den. Termín podání žádosti byl do 10. dubna a o příspěvek jsem již zažádal,“ řekl Regionu Jiří Chaloupecký.
Zařízení v Drahonicích ovšem bylo otevřeno už v polovině října, tj. zhruba dva měsíce před stanoveným 18. 12. Právě v té době tam proudil největší nápor zajištěných cizinců. „Ano, kvůli takto stanovenému termínu až od 18. prosince přijdeme odhadem o zhruba 50 tisíc korun,” potvrzuje starosta Chaloupecký. Veškeré informace obcím má zajišťovat Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra, tam také směrují případné námitky starostů.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video