Oblečení zabavené ČOI slouží dětem

Alla Želinská 2016-04-28 10:51:00

Pšov, Buškovice – Místo aby padělky oblečení světoznámých značek skončily ve spalovně, poslouží chovancům výchovných ústavů na Podbořansku. Česká obchodní inspekce věnovala přes 500 kusů oblečení zabaveného na tržnicích výchovnému ústavu v Buškovicích, stejným způsobem zabavené oblečení putuje také například do výchovného ústavu ve Pšově.

„Jedná se o falzifikáty, které jsme zajistili na příhraničních tržnicích v západních Čechách,” uvedl ředitel inspektorátu ČOI v Plzni Jan Řezáč. Z plzeňského inspektorátu putovalo do ústavu oblečení v hodnotě několika set tisíc korun.
Všechny nášivky známých značek pak budou muset pracovníci ústavu odpárat, což není práce na pár minut. „Naše zařízení využívá této možnosti a odebírá zabavené zboží, ze kterého jsme povinni odstranit loga a nášivky. Ve čtvrtek 21. dubna jsme převzali první zboží 500 kusů. Bundy trička, mikiny… Ještě máme požadavek na sportovní obuv – to je ovšem problém, nemožnost znehodnocení loga. I ze zboží, které jsme převzali, budeme nuceni některé vrátit, protože je nemožné splnit přísné podmínky,” řekl Regionu ředitel výchovného ústavu v Buškovicích Mojmír Šebek.
Také výchovný ústav ve Pšově si pravidelně vyžaduje zabavené zboží. „Obvykle jedenkrát za dva roky dostaneme, nebo spíše si vyžádáme zabavené zboží na vietnamských tržnicích. Je to vždy cca 200 až 500 kusů. Hodnota se může pohybovat v rozmezí 100 až 200 tisíc korun. Nám to samozřejmě hodně pomůže, jelikož finanční prostředky na provoz zařízení jsou velice limitovány. Není to však tak jednoduché, protože všechny značky na oblečení vyšité se musí odstranit, a odstranění si přijede Česká obchodní inspekce zkontrolovat. Je to tedy několikatýdenní práce pro několik zaměstnanců. Oblečení tedy nemusíme nakupovat, nebo jen nějakou část,” uvedl ředitel ústavu ve Pšově Sáva Arabadžiev. Jak dodal, mnoho zařízení tento způsob oblékání dětí odmítá, a to právě pro náročnost odstraňování vyšitých značek.
Není to poprvé, co Česká obchodní inspekce zabavené zboží darovala potřebným. Dětem by měly vystačit na dva až tři roky, než se ale oblečení z několika desítek pytlů dostane k dětem, bude to trvat zhruba dva měsíce. Současný systém, kdy ústavy odpárávají firemní loga samy, se líbí hlavně chovancům. Vychovatelky jim na oblečení totiž mohou dát jakoukoliv nášivku – ne jako dřív, kdy se na místo po logu přišíval nápis Humanita a děti kvůli tomu oblečení nechtěly nosit.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video