Kamionů na I/7 přibývá, ukázalo měření: Úsekem nedostavěné dálnice u Chlumčan denně projede šestnáct tisíc aut

Lucie Steklá 2016-05-25 10:52:00

Louny – Více než osm tisíc aut projede denně silnicí I/7 ve směru na Prahu i ve směru na Louny. Čísla jsou výsledkem měření intenzity dopravy, které probíhalo tři květnové dny na budoucí čtyřproudové D7 Praha – Chomutov. 

Měření probíhalo v obou směrech v Chlumčanech. „Víme, že počet vozidel na klíčové komunikaci stoupá a kapacitně nestačí. Měření jsme si zadali, abychom znali konkrétní čísla. První výsledky ukázaly, že se naše předpoklady potvrdily,“ řekl starosta Loun Radovan Šabata. Měření probíhalo vždy 24 hodin, v pondělí 9., ve středu 11. a v pátek 20. května. Z pátečního měření výsledky zatím nejsou k dispozici. Oba měřící dny ukázaly, že se počet projíždějících aut po I/7 zvyšuje, stoupá také počet projíždějících kamionů. Počet aut po oba dny překročil šestnáct tisíc. „Nyní mohou být výsledky ale do určité míry zkreslené, protože mnoho řidičů se silnici I/7 při cestě do Prahy vyhýbá. Důvodem jsou dopravní omezení a komplikace z důvodu rekonstrukce silnice, jako například u Lotouše, kde se kvůli probíhajícím pracím na opravě vozovky dlouho čeká v koloně,“ upozornil R. Šabata. Obdobná měření intenzity dopravy probíhala také před třemi lety. Srovnáním čísel z měření v roce 2013 a letošního vyplývá podstatná informace, a to zvýšený počet projíždějících kamionů. Přístroj, jímž firma B&C dopravní systém, měří kromě počtu projíždějících aut, také jejich rychlost. Dokáže rozeznat také druh projíždějícího vozu, osobní i nákladní auto. Pondělní měření ukázalo, že po komunikaci projelo 16 227 vozidel, z toho bylo 2 634 kamionů, což tvoří šestnáct procent celkového počtu vozidel. Na Prahu projelo 8 094 aut, z Prahy to bylo 8 133 aut. Kamionů mířilo více (1 495) směrem do hlavního města. Měření v pondělí 9. května ukázala, že nejvíce aut projíždí po I/7 mezi osmou a devátou hodinou ranní a také mezi 16. a 18. hodinou odpolední ve směru Praha – Louny. Ten den byla průměrná rychlost projíždějících řidičů 68 km/h. V místě měření platí omezení rychlosti na 60 kilometrů v hodině. Našel se ale i řidič, který u Chlumčan projel rychlostí 168 kilometrů v hodině. Nejvíce kamionů ten den na Prahu projelo po šesté hodině večerní. Z Loun do Prahy mířilo 8 133 vozidel. Jejich počet začal stoupat před šestou hodinou ranní a na přibližně stejné míře vydržel až do sedmé večerní.
Průměrná rychlost vozidel byla šedesát pět kilometrů. Nejvyšší naměřená rychlost pak 171 km/hod. Kamiony tvoří šestnáct procent z celkového počtu vozidel. Ve srovnání s měřeními z roku 2013 počet řidičů mířících z Prahy stoupl o šest stovek, do Prahy o osm set aut denně. Pro srovnání v roce 2013 celkem měřeným úsekem projelo 14 931 aut, v roce 2014 to bylo 15 544 aut, letos už 16 227.
Středeční měření se ve vytíženosti komunikace moc nezměnilo. Úsekem projelo celkem 16 194 vozidel, z toho šestnáct procent (2 537) tvořily kamiony. Na Prahu ve středu mířilo 8 272 aut průměrnou rychlostí 64 kilometrů v hodině. Nejvyšší naměřenou rychlostí bylo 167 km. Počet vozidel začal stoupat před šestou ranní, v podobných hodnotách se udržoval do šesté odpolední. Nejvíce kamionů úsekem projelo mezi 14. a 15. hodinou, celkem jich bylo 1 548 s průměrnou rychlostí 65 km/h. Ve směru od Prahy ten samý den projelo 7 922 vozidel, jejich průměrná rychlost byla 68 km/h. Radar naměřil nejvyšší rychlost 169 km/h. Intenzita dopravy směrem na Louny se zvyšovala kolem sedmé hodiny ranní, klesla až po osmé večerní. Kamionů projelo 1 389, jejich průměrná rychlost byla dvaaosmdesát kilometrů v hodině. Porovnání měření z předchozích let ukazuje v tomto případě přibližně stejné výsledky. Před třemi lety úsekem projelo 16 278 aut, v roce 2014 to bylo 17 904 a letos 16 194 aut. Počet kamionů ale stoupl o dvě stovky. Nedostavěná D7 je problémovou komunikací s častými smrtelnými nehodami. Letošními čísly hustoty dopravy se město Louny obrátí na ministerstvo dopravy s žádostí o uspíšení rozšíření D7 ze sou-časného dvoupruhu na čtyřproudovou silnici. Čtyři pruhy jsou v současné době jen mezi Prahou a Slaným a mezi Chomutovem a Bitozevsí. Podle posledního harmonogramu Ředitelství silnici a dálnic České republiky je dokončení celé trasy naplánované až v roce 2023.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video