Ministr Brabec navštívil Čertovku

Alla Želinská 2016-05-26 10:37:00

Blatno, Lubenec – Nejdříve v druhé polovině příštího roku by mohly začít geologické průzkumy ve všech sedmi lokalitách, vytipovaných pro úložiště jaderného odpadu. Úložiště přitom by nemělo vzniknout v regionu, kde s ním vysloveně nesouhlasí. Při návštěvě Blatna a Lubence minulý čtvrtek to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Právě lokalita Čertovka u Blatna je jednou ze sedmi.  

Ministr hovořil se starosty dotčených obcí i s odpůrci záměru. Geolog Jiří Svejkovský z Lubence ho přesvědčoval, že Čertovka by měla být ze seznamu vyřazena. „Výběr lokalit probíhá již dlouho a během té doby Správa úložišť radioaktivního odpadu udělala dost chyb. Závěry jejích studií hodnotí lokalitu Čertovka jako velmi málo vhodnou, problematickou a velmi nákladnou pro další průzkum. Oponentské posudky pak doporučují lokalitu vyřadit z dalšího zkoumání. Čertovka především nesplňuje kritérium plošného rozsahu vhodného homogenního bloku pro úložiště a dále pak přes lokalitu prochází nadregionální tektonická zóna Jáchymovského zlomu, což je vylučující pásmo pro stavby jaderného zařízení,“ argumentoval Svejkovský materiály předchozích průzkumů SÚRAO – shrnutím všech geologických aspektů vylučujících Čertovku ze seznamu vhodných pro úložiště a soupisem chyb, které při výběru vznikly. Brabec si od něj desky vzal s tím, že to nechá prověřit.
Spolu se zástupci spolku SOS Lubenec, předsedou Pavlem Pavlíkem a zastupitelkou Janou Michalcovou, navíc upozornil ministra na to, že již při procesu stanovování průzkumného území poukazovali na tyto nedostatky a ty měly SÚRAO, ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu při schvalovacím řízení k dispozici. „V rozhodnutí však na ně není brán zřetel! Proto jsme na vaše rozhodnutí podali žalobu,“ připomněl Svejkovský.
Richard Brabec během návštěvy připustil možnost, že se nakonec najde jiné řešení s vyhořelým jaderným palivem. „Jsem ráda, že to připouští, protože se domnívám, že proces vyhledávání vhodné lokality je v patové situaci – nechtějí to nikde,“ řekla Jana Michalcová.
Po povrchových průzkumech Správa úložišť vybere čtyři místa, která budou geologové zkoumat do hloubky. „V roce 2020 by měly být dvě varianty – hlavní a záložní. Neumím si ale představit, že bude vybraná lokalita, kde to bude na sílu, proti tomu regionu,“ zdůraznil na Čertovce Brabec.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video