Ranní dopravní situace u škol je riziková: Děti při cestě do škol ohrožují nezodpovědní řidiči, ředitelé spolupracují s policií

Lucie Steklá 2016-06-01 09:51:00

Louny – Blíží se osmá hodina ranní, tudíž začátek vyučování. U většiny základních škol v tu chvíli nastává situace mnohdy až dopravní zácpy. Desítky dětí  rodiče totiž vozí denně do škol a školek na území Loun, hezky přímo před školu, pokud možno co nejblíže a co nejrychleji. Osobní doprava školáka autem přímo před budovu může mít více důvodů – je rychlejší, dítě má špatný spoj z obce, nebo obava o bezpečnost svého potomka.

Situace u škol je riziková
V čase od čtvrt na osm ráno do bezmála osmé hodiny je ale u základních škol dopravní situace často až riziková. Velké množství aut, parkujících či jen přibrzďujících u krajnice, k tomu pobíhající školáci. Ranní situace tak sebou nese mnohá rizika, jimž se snaží ředitelé škol předejít ve spolupráci s městskou i dopravní policí. Ve zmatku, který může u silnice při vysedání dítěte vzniknout, může lehce dojít k neštěstí. Rodiče se nemohou spoléhat jen na přítomnost strážníka městské policie, který dohlíží na bezpečný přechod školáků u každé školy. Špatná dopravní situace je před začátkem vyučování u základích škol v ulici Prokopa Holého, J. A. Komenského a Otakara Jaroše.
Strážníci hlídají přechody
„Vzhledem k počtu třech až pěti strážníků na směnu jsme schopni zajistit pouze dohled u přechodů. Strážník u přechodu dohlíží pouze na bezpečnost přecházejících osob, především dětí. Okolní dopravní situaci pouze monitoruje, ale neřeší ji,“ uvedl Radek Baláš, ředitel lounské městské policie.  O špatné dopravní situaci u škol O. Jaroše, J. A. Komenského a P. Holého je policie podle jeho slov srozuměna. „Snažíme se jí v rámci našich možností řešit a to ve spolupráci s řediteli škol a v rámci možností i s dopravní policií,“ dodal R. Baláš. Spolupráce se školami podle jeho slov spočívá v tom, že městská policie zmonitorujeme běžnou každodenní situaci během ranního přivážení dětí a navrhneme alespoň částečné řešení. Formou letáku poté ředitelé škol řešení přetlumočili rodičům žáků a vyvěsili jej také na webové a facebookové stránky škol.
Hlavní problém – řidiči
Hlavním problémem je to, že rodiče, kteří zastaví u školy, nechají dítě vylézt do strany vozovky, nikoli do strany k chodníku. Hrozí tak, že školáka srazí další projíždějící vozidlo. Problém je o to větší u ZŠ O. Jaroše, kde ještě před školáky vozí do areálu rodiče děti do tamní mateřinky. Ti musí auto u školy zaparkovat a dítě do školky doprovodit. K parkování je v místech před školou jen jeden pruh pro zhruba pět aut, s blížící se dobou začátku vyučování rodiče parkují ve dvou pruzích a dopravní situace se tak stává nepřehlednou. K situaci u této školy se vyjádřil také Dopravní inspektorát lounské policie.
Prohřešky hlídá policie
Podle jejího vyjádření je nejčastějším dopravním prohřeškem odbočení vlevo na křižovatce ulic 28. října a S. K. Neumanna ze směru od Kauflandu i přesto, že dopravní značení toto odbočení doleva zakazuje. Tento dopravní přestupek může vyvolat konfliktní situaci a ohrozit děti. Může za něj padnout také pokuta ve výši až dva tisíce korun. „Ještě před koncem roku chystáme projekt, který dětem problém ranní dopravní situace přiblíží. Příchod do školy musí být pro děti bezpečný. Důležitý je proto také přístup rodičů,“ uvedl Vlastimil Lisse, ředitel školy. Další problém podle ředitele městských strážníků je ráno u škol v tom, že rodiče nevyužívají přilehlé a přitom bezpečné ulice k vystoupení dětí, které, aniž by děti musely přejít jedinou komunikaci, mohou bezpečně dojít až do školy. U ZŠ J. A. Komenského je to například ulice Česká a Vrchlického, u ZŠ O. Jaroše je to ulice 28. října včetně parkoviště v této ulici a u ZŠ P. Holého je to parkoviště naproti škole. Odtud děti pod dohledem strážníka přejdou jedinou komunikaci. „Problémem jsou také rodiče, kteří jdou osobně do školy a vozidlo nechají zaparkované co nejblíže škole. To zbytečně zabírá místo využitelné k vystoupení či nastoupení dětí,“ vysvětlil R. Baláš. V současné době se řeší zlepšení dopravní situace u škol. U ZŠ O. Jaroše je to vyznačení jízdních pruhů, kde auta běžně, díky absenci vodorovného dopravního značení, zastavují i ve dvou řadách.  Ze strany dopravní policie se v rámci spolupráce při bezpečnostních akcí jedná o dohled u přechodů nebo dohled nad parkováním řidičů v blízkosti škol. Důležitá je také informovanost dětí a jejich rodičů.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video