Kristýna vypadá křehká, ale umí se prát

Alla Želinská 2016-06-02 10:25:00

Žákyně 8. třídy Základní školy T. G. Masaryka v Podbořanech Kristýna Tesařová vypadá křehká, ale umí se bránit a prát. Sympatická dívka z Blšan přivezla stříbrnou a bronzovou medaili z Mistrovství Evropy Karate JKA v Srbsku.

Třetí květnový víkend patřil tradičně Mistrovství Evropy mládeže a veteránů Japonské asociace karate JKA. Své síly do srbského města Niš přijelo porovnat 450 karatistů z třinácti zemí Evropy. Česká výprava čítala 45 závodníků a vybojovala nádherných šest zlatých, pět stříbrných a patnáct bronzových medailí. Dvě z těchto nejcennějších získala čtrnáctiletá Kristýna Tesařová z našeho regionu – z Blšan. Blahopřejeme!
„Naše žákyně 8. ročníku Kristýna Tesařová se včera vrátila z Mistrovství Evropy v karate, které se konalo v Srbsku, a získala 2. místo v kata a 3. místo v kumite,“ nadšeně mě informovala učitelka ZŠ T. G. Masaryka v Podbořanech Vlasta Peterková. Drobná půvabná blonďatá slečna Kristýna pro povídání se mnou „obětovala“ část hodiny informatiky, ze které jsem ji během vyučování „omluvila“.
Právě tento malý vzrůst Kristýně často pomáhá při zápase s protivnicemi, které mohou být i mnohem mohutnější než ona. „Reprezentuji JKA ČR, což je jiná organizace, než Český svaz karate (ČSKe), tam právě rozhoduje věk a váha v kategoriích, u nás ale jen věk. A tak někdy zápasím i s mnohem vyšší soupeřkou. Bojí se mě zasáhnout, využiji toho, skrčím se a dám jí ránu do břicha,“ popisuje Kristýna.
Karate se věnuje od svých sedmi let, kdy poprvé přišla do Karate klubu Kadaň a Klášterec nad Ohří.
„Tenkrát jsme bydleli v Chbanech, což je už blízko Kadaně, šla jsem tam do karate klubu s kamarádkou, ona chtěla chodit na karate, no a já jsem ji doprovodila. Pak jsem se rozhodla, že tam budu chodit s ní. Kamarádka pak kvůli problémům se zády s karate přestala, a já zůstala. Před čtyřmi roky jsme se přestěhovali do Blšan. Chodím do osmičky na ZŠ T. G. Masaryka, mám ještě dva mladší brášky, 3 a 6 let, ti chodí do školky v Blšanech a rádi cvičí se mnou (smích), a starší 17letou sestru, která studuje na gymnáziu v Kadani,“ zasvěcuje mě do své rodiny Kristýna.
Závodit začala v devíti letech a od té doby na svém kontě má již kolem osmdesáti medailí z domácích závodů, mistrovství republiky a Evropy. Patří k nejúspěšnějším reprezentantům talentované mládeže JKA ČR. Mistrovství Evropy se úspěšně zúčastnila už počtvrté, poprvé to bylo v Paříži, kde tehdy desetiletá Kristýna se stala ve své kategorii mistryní Evropy. K dalším úspěchům patří dvě bronzové medaile z Mistrovství ČR, dvě bronzové a jedna stříbrná z Mistrovství Evropy v Německu.
Stalo se, že se i zranila. „Byla jsem zasažena během zápasu, spadla jsem nešťastně na koleno,“ vzpomíná už s úsměvem Kristýna.
Vysvětlila mi, že kata je součást karate, v níž se jedná o cvičení sestav, techniky a stylu. „Kumite je jednoduše řečeno boj s protivníkem, je to část karate, ve kterém se trénuje proti protivníkovi a ve kterém se používají techniky naučené z kata,“ dodává Kristýna, jejíž sportovní výbava se skládá z kimona, pásku, pytle a chráničů.
Dobře ví, že je sice krásné být medailistkou z ME dětí a mládeže, ale tím to nekončí. Skok do kategorie juniorů a dospělých je pak veliký, je v tom velký výkonnostní rozdíl a je třeba se na to připravit. Technicky, fyzicky i psychicky. Její tréninky proto zahrnují zátěžové cviky, posilování, kliky, dřepy, sedy lehy atd. Dívka se věnuje také běhání a baví ji i míčové hry.
A kdo všechno se podílel na tom, že se Kristýna stala úspěšnou závodnicí? „V první řadě můj táta, Jaroslav Tesař, mimo práci je karate koučem, jinak jezdí kamionem. Vozí mě na všechny tréninky a doprovází mě i s maminkou na všechny závody, byl se mnou na mistrovství Evropy teď v Srbsku a před čtyřmi roky ve Francii. Vždy mě učil, že když něco chci dělat, tak to mám dělat pořádně (úsměv). No a samozřejmě trenéři, Miroslav Maliňák, u kterého jsem v Kadani začínala, a v současné době Josef Patík. Také on byl se mnou teď na ME,“ vypráví Kristýna.
Dvakrát týdně ji táta vozí na tréninky do Kadaně, v pondělí a čtvrtek po škole. „Protože jen dvakrát týdně, každý trénink trvá tři hodiny místo obvyklé jedné a půl, abych byla ve formě a „dala si do těla“ aspoň těch šest hodin za týden,“ směje se sympatická dívenka s roztomilými pihami. Ovšem když táta kvůli práci v kamionu ji nemohl vozit na tréninky, trénovala doma. „Takže moje příprava na Evropu tentokrát byla doslova domácí, trénovala jsem s tátou doma, vyplatilo se! O to víc si těchto medailí vážím,“ komentuje Kristýna svá ocenění a já ji při tom s medailemi na krku a s diplomy vyfotím. Na závěr se mi Kristýna Tesařová ještě svěří, že jejím cílem je černý pásek (zatím má „jen“ 1. hnědý) a účast i medaile na Mistrovství světa. A také, že po základce chce jít studovat na střední policejní školu, a proto informatika i ruština, na kterou zvonilo, když jsme se loučily, se jí bude hodit. Přeji, ať se jí tedy vše splní.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video