Nejdražší voda se točí v Ústeckém kraji

Veronika Salášková 2016-06-06 09:22:00

Okres Louny (sal) Na výrazný nárůst cen vody se nejspíš musí připravit obyvatelé Ústeckého kraje. Už teď přitom za metr krychlový vody platí lidé v tomto regionu v průměru nejvíce z celé České republiky. Na ceny bude mít nyní vliv cena za odběr povrchové vody v Povodí Ohře, která vzroste o 20 procent.

Cena vody nekryje náklady na správu vodních toků. Doposud státní podnik proto dotoval cenu vody z příjmů za vyrobenou elektrickou energii ve vodní elektrárně v přehradě Nechranice. „Elektrická energie z obnovitelných zdrojů má řadu let podporu ze zákona, je to tzv. zelený bonus. Letos tyto bonusy nejsou vypláceny. Pro nás to vzhledem k plánované výrobě energie znamená snížení příjmů o 134 milionů korun. Nebudeme mít prostředky, kterými bychom doplnili náklady, proto musíme dramaticky zvýšit cenu za odběr povrchové vody, a to zhruba o 20 procent," sdělil agentuře ČTK Jiří Nedoma, ředitel Povodí Ohře.
Cena za odběr povrchové vody je nyní 4,69 koruny za metr krychlový. Příští rok by to mělo být 5,80 koruny za metr krychlový. Růst o 20 procent se pak promítne do vodného. „To, že peníze nedostaneme, je způsobeno nesouladem legislativy energetického zákona a podpory obnovitelných zdrojů energie a není předpoklad, že tento problém bude do konce roku vyřešen," uvedl Ne-doma. O peníze přijdou i další povodí, ale právě Povodí Ohře je na tom podle ředitele nejhůře.
Odběr povrchové vody dlouhodobě klesá a cena za ni roste. V roce 2010 byla cena 3,31 koruny za metr krychlový. Za vodné v roce 2006 platili lidé 28,13 koruny a letos dávají 49,68 koruny za metr krychlový. Za deset let stoupla dohromady cena vodného i stočného o 45,5 Kč na letošních 98 korun za metr krychlový.
Cenu doposud Povodí Ohře dotovalo právě ze zisku z prodeje energie. To, že regulovaná cena za odběr povrchové vody u státních podniků Povodí Ohře a Povodí Moravy nepokrývala skutečné náklady, kritizoval loni Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Rozdíl dosáhl v letech 2011 až 2013 u obou podniků přes 234 milionů Kč.
Úřad doporučil zvážit úpravu cenových předpisů, aby cena za odběr povrchové vody odpovídala skutečně vynaloženým nákladům. „Tím, že už nebude dotovat cenu, vyhovíme požadavku NKÚ," uvedl Nedoma.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video