Politické strany se shodly na koupi Daliborky

Lucie Steklá 2016-06-15 09:28:00

Louny – Jedinečná historická památka v centru Loun, dům Daliborka, již několik let chátrá. Na vině je spor dvou majitelů nemovitosti, jimiž jsou město a soukromý vlastník. Nyní to ale vypadá, že se budově blýská na lepší časy. Zástupci politických stran se totiž na svém společném jednání shodli na záměru podíl budovy koupit. „V první fázi jsme si řekli, že chceme, aby Daliborka byla ve vlastnictví města a že ji chceme koupit,“ řekl lounský starosta Radovan Šabata. Soudy kauzu kolem Daliborky řeší řadu let. Dokud nebudou vyřešeny, nechce ani jeden z majitelů do budovy s unikátní srubovou místností z konce 15. století investovat. Podle informací z radnice bude ale tento spor ukončen smírem. Pokud lounští zastupitelé rozhodnutí radních potvrdí, Louny Daliborku koupí. „Cena by neměla přesáhnout tři miliony korun. Jedná se o částku, která vychází z posudků, které jsme měli k dispozici,“ dodal starosta.

V budově sídlí, a další tři roky ještě bude, Státní okresní archiv. Jak bude budova poté využita je otázkou, kterou chce radnice řešit, až po vystěhování archivu. „Víme, že si oprava Daliborky vyžádá velké investice, které městský rozpočet celé nepokryje. Budeme proto žádat o dotační tituly,“ uvedl k plánům s nejstarší budovou v Lounech starosta.
Majiteli Daliborky jsou nyní Město Louny a Libuše Hýbnerová. Dědičce původních majitelů polovinu domu soudy vrátily po vleklém restitučním sporu. Městu ji chtěla před několika lety prodat. Znalecký posudek, který si objednala, stanovil cenu na více než 7,5 milionu korun. S částkou ale město nesouhlasilo a Hýbnerová proto podala k soudu žalobu na určení ceny. Lounský okresní soud nechal vypracovat další posudek, který cenu stanovil zhruba na 5,2 milionů korun. Částku ale napadli oba spoluvlastníci, znalec nedokázal vysvětlit z jakých údajů a výpočtů vycházel. Soud tak zadal přepracování posudku. Kupní cena, za niž Louny dům koupí, by ale nyní neměla přesáhnout tři miliony korun.

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video