Letošní Noc kostelů v Podbořanech a Vroutku přilákala jen málo návštěvníků

Alla Želinská 2016-06-25 02:12:00

Podbořany, Vroutek – V pátek 10. června proběhla celorepubliková akce Noc kostelů, kdy se otevřely brány našich církevních památek a leckde nabídly i speciální program. Například ve Vroutku to bylo slavnostní odhalení rekonstruovaného náhrobku, pěvecký sbor a přednáška o cyklovýletě po Izraeli. Přestože obecně se tento den těší stále většímu zájmu, do kostela Božího Spasitele v Podbořanech a do kostela Jana Křtitele ve Vroutku moc lidí nepřišlo.

Zatímco minulé ročníky se mohly chlubit velkou návštěvností, letos se hojné množství návštěvníků v těchto svatostáncích neobjevilo. „Je to dáno zřejmě tím, že tyto kostely se právě před lety po dlouhé době otevřely a tak obyvatelé mohli shlédnout prostor, kolem kterého roky a roky jen chodili. Kostely totiž byly zavřené a i bohoslužby se odehrávaly jen zřídka. Většina lidí proto tyhle městské dominanty zná jen zvenčí a tak Noc kostelů byla po dlouhé době příležitost vidět, jak vůbec vypadají zevnitř a jaká je jejich historie,“ uvažuje předseda vrouteckého okrašlovacího spolku Budíček David Šebesta.
Přestože aktivit je stále dost, a to díky dobrovolníkům, jako například Budíček, podbořanský Okap, jež pořádají koncerty a řadu dalších akcí, kostely jako takové se nemění. Jen úklid nezachrání stále špatný technický stav budov. Kostel v Podbořanech trápí vlhkost, špatný kůr a věž, vroutecký kostel by potřeboval celkovou rekonstrukci. Možná, že i tyhle nedostatky souvisí s upadajícím zájmem o dění v kostelech. „Nebýt koncertů, jakým byl například ten páteční, kde hráli žáci Josefa Bašty, moc lidí by do podbořanského svatostánku nezavítalo,“ domnívá se David Šebesta.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video