Mírový běh vedl přes Podbořany

Alla Želinská 2016-06-30 11:01:00

Podbořany – Peace Run – Mírový běh, nejdelší štafetový běh s hořící pochodní přes více než 140 zemí světa, hostily uplynulý týden Louny, Žatec a Podbořany. Ve středu odpoledne Peace Run, jehož posláním je vytvářet a šířit atmosféru přátelství, míru, porozumění a současně překonávat hranice mezi lidmi nejrůznějších přesvědčení a kultur, dorazil do Slavětína, Loun, Března a v podvečer do Žatce. Ve čtvrtek 23. června v 9 hodin Mírový běh pokračoval od ZŠ P. Bezruče v Žatci po silnici č. 27 na Podbořany. Cestou běžci mávali kolemjdoucím lidem i řidičům projíždějících aut, všichni jim odpovídali stejným vstřícným gestem.

Do mezinárodního týmu běžců s hořící pochodní míru se zapojil i náš domácí sportovec Jiří Hess z Podbořan, který spolu s dalšími třemi Čechy a jedním Srbem běžel úsek z Žatce do Radíčevsi a pak např. i s Moldavanem z Podbořan do Lužce. „Jsem rád, že zrovna v den svých 32. narozenin jsem podpořil dobrou věc,“ řekl Jirka.
Na kraji města u Billy a hlavně pak na Masarykově náměstí v Podbořanech už na běžce čekaly děti ze školek a škol města spolu se svými učiteli a učitelkami, knihovnice z městské knihovny, která se na organizaci akce podílela, a samozřejmě starosta města Radek Reindl.
Společně pak zpívali i zatančili, udělali kolem náměstí obrovský kruh a předávali si pochodeň z ruky do ruky, na chvíli pak všichni ztichli a se zavřenýma očima si dopřáli vnitřní mír.
„S Mírovou pochodní můžete běžet nebo ji na chvíli podržet a vložit do ní své přání pro ostatní. Přidáte se tak k mnoha významným osobnostem a k milionům lidí na celém světě, kteří drželi pochodeň od vzniku Mírového běhu v roce 1987. To je téměř třicet let, mnohem víc, než jste na světě, a i vy jste ode dneška členy našeho velkého týmu!“ kladl na srdce všem dětem na náměstí vedoucí českého týmu Peace Run. Za bouřlivého potlesku nakonec předal zástupcům škol, školek i vedení města Děkovné listy „za vyjádření dobré vůle a vlastní úsilí o rozvoj míru a harmonie ve světě“.
„To my vám děkujeme, že tak náročným způsobem usilujete o mír, který je nyní víc než potřeba!“ děkoval běžcům starosta Radek Reindl, jenž také symbolicky uběhl několik metrů s mírovou pochodní. A co si pod pojmem mír představují naše děti? „Klid, konec války, láska, modré nebe…“ tato slova zněla z úst dětí v Podbořanech. A jistě i mnoha dalších ve Žluticích, Toužimi, Bečově, Kynšperku nad Ohří a dál v Německu, kam mírový běh pokračoval.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video