Vrchní soud potvrdil trest za vraždu dítěte, patnáct let pro matku platí

Redakce 2016-07-07 11:12:00

Podbořany, Praha – Vrchní soud v Praze i napodruhé potvrdil, že Jiřina Sládková z Podbořanska je vinna. Znovu vynesl i patnáctiletý trest pro Jiřinu Sládkovou, která podle obžaloby v roce 2013 tajně porodila ve sprše zdravé dítě a poté hodila do popelnice v podbořanské ulici Kpt. Nálepky. Dítě v zimě umíralo několik hodin.

Případem se musel Vrchní soud znovu zabývat poté, co mu jej vrátil k opětovnému projednání Nejvyšší soud. Ten po odvolání ženy zrušil předchozí verdikt a žádal doplnění důkazů, požadoval ještě upřesnit poporodní stav ženy a dítěte. Vrchní soud názor nezměnil. „Soud uložil obžalované trest patnáct let odnětí svobody. Rozsudek Vrchního soudu je pravomocný, může proti němu být podáno dovolání, které však nemá odkladný účinek," potvrdil mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.
Obhájci ženy žádali další posudek pediatra, dítě prý mohlo být nedonošené. Obhajoba argumentovala také tím, že žena údajně o těhotenství nevěděla a po porodu byla ve špatném duševním stavu. Podle Vrchního soudu ale znalci už dostatečně prokázali, že dítě se narodilo zdravé a v termínu. Také bylo údajně již dokázáno, že Sládková o svém těhotenství věděla a jednala promyšleně a úmyslně.
Soudy se případem čtyřiatřicetileté ženy zabývaly už počtvrté. Krajský senát jí původně vyměřil 17 let za mřížemi, po odvolání rozhodl Vrchní soud o trestu ve výši 15 let. Snížil ho také proto, že Sládková byla trestána poprvé. Nejvyšší soud pak ale tento rozsudek zrušil a vrátil kauzu k novému projednání. Nyní Vrchní soud svůj verdikt potvrdil, Sládková má ve vězení strávit 15 let. Uvidí se, zda se žena nyní opět odvolá, od vězení ji ale ani dovolání neuchrání. Rozsudek je pravomocný a odvolání nemá odkladný účinek na trest.
Promrzlé tělíčko novorozence našel v ulici Kpt. Nálepky v Podbořanech brzy ráno 8. prosince 2013 muž, který tam náhodně prohrabával kontejnery. Mrtvé dítě našel v tašce pohozené mezi odpadky.
Žena měla podle vyšetřovatelů dítě porodit v koupelně podbořanského bytu ve sprše někdy v čase od sedmé hodiny večerní do jedné hodiny ranní. Pitva prokázala, že bylo zdravé. Tělíčko po porodu omyla, zabalila do ručníku a dětské deky. Potom ještě živého novorozence uložila do tašky a šla si na chvíli lehnout. Později, kolem půl druhé ráno, odnesla tašku i s dítětem do kontejneru.
Novorozenec v popelnici zemřel podle znalců na celkové podchlazení organismu a v důsledku otoku mozku a plic. Podle expertů umíralo dítě několik hodin. Proč novorozence odhodila, žena nikdy neřekla.
Soudy ve svých verdiktech zdůraznily, že Sládková celou dobu těhotenství tajila, přitom podle znalců si musela být žena, která už měla děti, vědoma toho, že je těhotná. Nechodila k lékaři; že čeká dítě, to zamlčela i před rodinou.
Experti také vyloučili stav rozrušení po porodu, kroky ženy byly údajně promyšlené a logicky navazující. Nenašli žádné stopy po zkratkovitém jednání. K činu se podle žalobců také částečně doznala. „Šla jsem do sprchy, pustila jsem si teplou vodu a pak ze mě vypadlo to mimino. Pak jsem to zabalila do ručníků a tašky a šla jsem si lehnout," popsala u policejního výslechu Jiřina Sládková. U soudu později už nevypovídala.
Obhajoba tvrdila, že se nejednalo o připravovaný čin, o těhotenství údajně žena nevěděla. Uvedla, že porodní bolesti považovala za menstruaci. Podle tvrzení obhajoby také považovala dítě za mrtvé už po narození.
Znalci to ale označili za nemožné. Podle nich vědomě odstranila stopy porodu, dítě omyla, zabalila, ukryla v tašce v bytě a pak odnesla do kontejneru, což prý svědčí o promyšleném a úmyslném jednání.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video