Změna chuti chrámového piva už není záhadou

Veronika Salášková 2016-07-18 22:10:00

Žatec (sal) Piva z Minipivovaru U orloje si za více než pět let jeho fungování oblíbili jak místní, tak i hosté z větší dálky. Řada z nich byla proto v minulých měsících překvapená, když pivo najednou chutnalo úplně jinak a v pivovaru nebyl delší dobu k vidění jeho sládek František Procházka, ale naopak zaměstnanec Chrámu Jiří Vent. Po městě začaly kolovat různé divoké spekulace a řeči, proč tomu tak je. Pravda však bývá většinou prostší, než různé zaručeně pravé teorie.

„Sládek František Procházka byl a momentálně stále je v pracovní neschopnosti. Zatím je nejasné, kdy se vrátí,“ sdělil nám na náš dotaz pověřený ředitel Ondřej Baštýř. „Pan Procházka onemocněl ze dne na den. My jsme měli týden na to najít pro minipivovar nějaké řešení. Museli jsme se okamžitě rozhodnout, jak situaci zvládnout. Oslovili jsme i naše partnery – Žatecký pivovar a Výzkumný pivovar Chmelařského institutu. Nakonec se přechodně vaření piva ujal Jiří Vent, vedoucí hlavní činnosti Chrámu,“ popisuje nelehkou situaci Ondřej Baštýř.
Někteří lidé si poslední dobou stěžovali, že pivo na Chrámu nyní chutná jinak, než dříve. Podle nich klesla jeho kvalita a chuť, pivo hodnotili jako příliš vodové a s nevýraznou chutí. Jednu dobu také nebyl k mání velmi oblíbený Žatecký samec. Kvůli těmto negativním zprávám provedlo devět členů Chmelobrany Žatec degustaci piv z minipivovaru a výsledky předalo vedení Chrámu i města. „Podle členů Chmelobrany jsou současná piva podávaná na Chrámu velmi podprůměrná. Budeme v degustaci piv pokračovat u každé nově uvařené varky piva,“ řekl k výsledkům degustace Miroslav Sieger, vrchní velitel Chmelobrany.
„Vaření piva je choulostivá věc a vždy po změně jeho tvůrce je nějaká změna v pivě cítit. Toto je v Minipivovaru U Orloje od jeho spuštění vůbec poprvé, kdy pivo vaří někdo jiný,” vysvětlil Baštýř.
„Děláme vše proto, aby naše piva byla skvělá a chutnala co nejvíce tak, jak jsou naši hosté zvyklí,“ říká Baštýř. Dodává, že negativní ohlasy na pivo sice zaznamenali, nebylo jich však tolik. Návštěvnost restaurace a výše tržby za červen je pak vůbec třetí největší tržbou v historii Chrámu. „Výtoč piva za prvního půl roku oproti stejnému období v předchozích letech dokonce stoupla o několik hektolitrů. Jen za víkend nyní vytočíme průměrně přes 5 hektolitrů piva,“ uvedl. V oblibě je nyní u hostů zejména Chrámový letňák, jehož výtoč oproti předchozím letům výrazně stoupla.
Minipivovar U orloje by měl nyní dostat přechodně nového sládka. „V nejbližší době by se měl objevit externí sládek na doporučení Pacovských strojíren, které dodaly celou technologii našeho minipivovaru. Ten by se měl ujmout vaření piva do té doby, než se bude moci vrátit pan Procházka,“ předestřel ředitel Baštýř další kroky.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video