Padlo obvinění tří lidí kvůli úniku daní v Legiosu

Lucie Steklá 2016-07-20 13:09:00

Louny, Praha (lus, tk) Tři lidé byli obviněni v souvislosti s daňovými úniky v Legiosu. Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality obvinili tři lidi spojené s firmou a na Vrchní státní zastupitelství Praze zaslali návrh na jejich obžalobu. Obvinění se týká trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby v bývalém Lostru, později Heavy Machinery Services. Společnost Legios a další firmy podle policie ošidily stát na daních o více než sto milionů korun. Daňové úniky měly vznikat při obchodování s komponenty pro opravy železničních vagonů. Policisté kvůli tomu v roce 2010 udělali razii v kancelářích firmy v Lounech.

Společnost Legios, bývalý Lostr, byl jeden z největších zaměstnavatelů v regionu. Firma vyrábí a opravuje nákladní vagony a lokomotivy. Společnost se v posledních letech několikrát přejmenovala, provázejí ji ekonomické problémy. Slovenská Všeobecná úverová banka na podnik, který se v té době jmenoval Heavy Machinery Services (HMS), na podzim 2013 podala návrh na insolvenci kvůli více než dvousetmilionové pohledávce. Pohledávky do řízení v celkové výši 3,285 miliardy korun nakonec přihlásilo 322 věřitelů. Tím se toto insolvenční řízení stalo jedním z největších v zemi. Českobudějovický soud vyhlásil v roce 2014 úpadek firmy a povolil reorganizaci. Banka teď uspěla u odvolacího Vrchního soudu v Praze se svou žalobou, kterou napadala klíčové rozhodnutí v insolvenci společnosti HMS. Vrchní soud potvrdil, že ji řeší nesprávný soudce, kterému byla kauza přidělena mimo rozvrh práce. Teď ho musí nahradit soudce nový.
Legios stále vyrábí. V nedávné době uvedly firmy Eurovia a Captrain Deutschland slavnostně do provozu vozy Faccns 49 m2 vyrobené naší právě firmou Legios. Jednalo se o čtyřicet nových vozů pro přepravu štěrku a písku, kterými bude na trati Mühlberg/Elbe – Berlin společnost ITL Eisen-bahngesellschaft, denně převážet 2,6 tun materiálu.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video