Projekt veřejné zahrady pokračuje

Alla Želinská 2016-07-21 00:33:00

Podbořany – Budoucí veřejná zahrada u kostela Božího Spasitele bude pro návštěvníky ještě příjemnější. Pokládku řídí a z velké části dotuje Leo Peterka. Chodník bude povětšinou kopírovat ten původní, jen se rozšíří a vznikne nájezd pro kočárky. Staré vstupní schodiště bude opraveno a vylepšeno záhonkem.

„V příštích týdnech se bude na zahradu instalovat variabilní altán, který bude sloužit k odpočinku, pro žáky ze sousedních škol k výuce a dá se využít pro menší divadelní představení," říká členka spolku OKAP – Podbořany Edita Langpaulová, jež obnovu zahrady iniciuje.
Obnova dostala impuls loni, kdy Okap získal 58 000 z Nadace Via a následně přibyl grant 20 000 z Fondu Logit, který spolku přispěl letos další stejnou částkou. Dobrovolníci také vyčistili a ohradili starou studnu, která je funkční a bude sloužit k zavlažování. Na zahradě je také nový trávník. „Letní období je kritické pro nově zasetou trávu, ale věříme, že vše dobře dopadne a v září se zahrada otevře,“ dodává členka Okapu Edita Langpaulová.
Spolek má v plánu zasadit na zahradě u kostela nové stromy. Jako první se objevila na zahradě nová lípa, kterou pořídil a vlastnoručně zasadil Kamil Imríšek, a to za svého čerstvě narozeného synka.
„Zahradu budou moci návštěvníci využívat k relaxaci, ale i pořádání venkovních akcí, ať už to jsou dětské hry, jednorázové výstavy, jarmarky nebo např. grilování. Zároveň by měla být i zajímavou přírodní podívanou, protože v plánu máme vytvoření broukoviště, zasazení motýlího keře, který by lákal okřídlené krasavce, a také útočiště pro včelky samotářky. Přestože revitalizace už nějakou dobu trvá, uvítáme kohokoliv, kdo by chtěl pomoci. Je jedno, jestli se přidají brigádníci nebo lidé, kteří chtějí přispět finančně, radou či darem,“ dodala Edita Langpaulová.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video