Pneumatiky neuklidila, pokutu nezaplatila: Společnost Hargo čeká další správní řízení

Veronika Salášková 2016-07-26 09:27:00

Triangle – Tisíce nelegálně uložených pneumatik měly z areálu firmy Hargo v průmyslové zóně Triangle zmizet do poloviny května. Nestalo se tak a hromady jsou zde stále. Hargo navíc ani nezaplatilo stanovenou pokutu. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) proto se společností zahájila další správní řízení. Společnost Hargo se nachází v insolvenci.

Na základě kontrol prováděných od září 2015 ve společnosti  Hargo konstatovala ČIŽP porušení zákona o odpadech – konkrétně překročení povolené kapacity zařízení a uložení odpadních pneumatik mimo místa, která jsou k tomu určena. Za to jí byla inspekcí vyměřena pokuta ve výši půl milionu korun. Dosud ji však neuhradila.
Pneumatiky se zde měly takto nahromadit kvůli technické závadě. Na vině měla být podle březnového vyjádření Jiřího Kleina, předsedy představenstva firmy, porucha recyklační linky. Oprava poškozené hřídele se podle něj protáhla skoro na tři měsíce. Příjem dalších pneumatik společnost údajně zastavila. Poruchy technologie však továrnu údajně provázely už tři roky, kdy tam běží zkušební provoz, společnost mezitím vyhlásila úpadek. Do insolvenčního řízení se přihlásilo dvanáct věřitelů. Největší z nich, banka, která stavbu továrny financovala, chce nazpět 136 milionů korun.
ČIŽP společnosti Hargo uložila také nápravné opatření, které spočívalo v povinnosti veškeré nelegálně uložené pneumatiky, které se nacházely na pozemcích v průmyslové zóně Triangle, do 17. května odstranit.
„Dne 17. 3. byla provedena kontrola provádění nápravných opatření. Při kontrole dne 23. 5. bylo zjištěno, že nápravná opatření byla splněna jen z části, jelikož odpadní pneumatiky se nacházely nejen ve čtyřech betonových kójích, v souladu s provozním řádem zařízení, ale i na dvou hromadách umístěných těsně za oplocením areálu na travnaté ploše,“ sdělil nám Jaroslav Hájek, zástupce ředitele krajské ČIŽP. Dodal, že inspekce následně 10. června zahájila správní řízení ve věci uložení pokuty za správní delikt zákona o odpadech, za nesplnění lhůt a opatření pro zjednání nápravy. „Za porušení této povinnosti může ČIŽP uložit pokutu až do výše jednoho milionu korun,“ řekl Hájek. Pokusili jsme se s prosbou o vyjádření k této situaci kontaktovat také společnost Hargo, odpovědi se nám však od ní nedostalo.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video