V Lubenci a Struhařích vzpomínali na válečného hrdinu

Alla Želinská 2016-07-28 12:01:00

Lubenec, Struhaře – Vzácnou neobvyklou návštěvu přivítali v sobotu 23. července mladí manželé Čechurovi, kteří bydlí na statku ve Struhařích u Lubence a vlastními silami jej opravují. Na této adrese se totiž podle údajů místní matriky před sto lety narodil Ondřej Šamberger, plukovník in memoriam, pilot britského Královského letectva – RAF, který zahynul při nehodě pouhé tři měsíce před koncem války. A právě na toto místo přijeli v sobotu uctít jeho památku organizátoři pietního aktu, který se předtím uskutečnil v Lubenci.

Vzpomínková akce na místního rodáka F/ Sgt. Ondřeje Šambergera, příslušníka 312. Československé stíhací perutě RAF proběhla poblíž pomníku obětem válek na Náměstí v Lubenci díky plzeňské odbočce Svazu letců ČR, Leteckého historického klubu gen. J. R. Irvinga a KVH 276 Sqdn. a za podpory města Lubence.
Válečný letec se narodil 21. července 1916 ve Struhařích a ve 40. letech bojoval za svobodu naší země, tehdy okupované, v jednotkách Britského královského letectva (RAF). Zemřel tragicky v únoru 1945 při nehodě nad Severním mořem – pravděpodobně se porouchal jeho kyslíkový přístroj a letec upadl do bezvědomí. Letoun se pak zřítil do moře.
Tragický osud Ondřeje Šambergera připomněl při vzpomínkové akci v Lubenci Daniel Švec, historik, který se dlouhodobě věnuje tématu českých letců, a iniciátor pietního aktu. Na hrdinu vzpomínala na místě také Iveta Irvingová, dcera válečného pilota RAF. Květiny k památnímu místu položil i starosta Lubence Jiří Chaloupecký. Tělo Ondřeje Šambergera nebylo nikdy nalezeno. Jeho jméno je zmiňováno v několika publikacích, stejně tak jako na památníku britského Královského letectva v Runnymede na panelu č. 272. Od soboty je cedulka s jeho fotografií a připomínkou života také ve Struhařích u Lubence.
Více snímků zde

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video