Sochařením zahnali prázdninovou nudu

Iveta Drlíková 2016-07-30 01:20:00

Uplynulou sobotu odpoledne se zahrada Křížovy vily proměnila ve výtvarnou dílnu pod širým nebem. Na nultý ročník „Žateckého sochání“ dorazili rodinné týmy, dvojice i jednotlivci, aby pomocí pilky, dláta a dalších běžných kutilských nástrojů přetvořili stavební kvádry v umělecká dílka.

Akce začala hodinu po poledni a kolem čtvrté se pod rukama nadmíru šikovných amatérů začaly rýsovat první výtvory.  A nutno říct, že velmi zdařilé. Vznikla tak například úžasná busta muže, sochy koček, reliéf slunce, srdce, kostky a další dílka dle fantazie přítomných. Většinu z nich tvořily sehrané rodinné týmy a bylo moc pěkné pozorovat, jak společně opracovávají stavební kvádr do výsledného tvaru. „Jsme tu s dětmi od začátku. Syn vytváří hrací kostky a já s dcerou kočku. Musím říct, že je to fyzicky hodně náročné. Myslela jsem, že se zdržíme tak dvě tři hodiny, ale trochu se nám to protáhlo,“ směje se Hana Bučilová, která nakonec s dětmi odjížděla domů až mezi posledními. Kromě Žatce a okolí, akci navštívili i lidé z větší dálky, jako rodina Halaškových z Nymburka. „V Žatci jsme se stavili cestou na dovolenou v Krušných horách. S dětmi doma hodně tvoříme, ale na sochaření jsme poprvé. Akci jsme si našli na internetu a tak jsme tady. Přespíme a zítra budeme pokračovat dál,“ vysvětlili nám manželé Halaškovi, kteří si nakonec v kufru svého auta odváželi hned tři výtvory.
Akci nepřerušil ani podvečerní déšť, lidé se jen přesunuli do připraveného altánku, kde své umělecké objekty pod odborným dohledem sochaře Josefa Šporgy z Boleboře, který se jim po celý den věnoval, dodělávali. Tvořilo se z Ytongu, což jsou měkčí pórobetonové stavební tvárnice. „Hrozně mě tady baví pozorovat rodinné týmy. Je úžasné, že si lidé i v dnešní době dokážou ještě společně hrát,“ chválila akci Hana Šimánová, obchodní zástupkyně firmy Xella CZ, která muzeu tvárnice zdarma věnovala. Ke spokojenosti všech přispělo určitě i občerstvení. Během usilovné práce se všichni mohli osvěžit limonádou, pivem i čajem nebo si dát vynikající guláš. A i když vytrvalý déšť akci nakonec rozpustil již kolem osmé hodiny večerní, téměř všechny sochy byly již hotové, takže si je autoři mohli odvézt domů. „Muzeum je určitě spokojené, účast nás mile překvapila. Jsme rádi, že jsme mohli v Žatci pozvednout kulturní vyžití i během prázdnin, což byl náš hlavní cíl,“ těší Moniku Merdovou.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video