Sakura je japonská třešeň a také klub v Žatci

Iveta Drlíková 2016-08-20 01:06:00

Minulý týden jsme ve Staňkovicích zastihli Sakura karate klub Žatec. Na zdejším fotbalovém hřišti se jeho členové sešli na každoročním týdenním soustředění. Tento rok bylo spojené s karate-do klubem Nagai-Michi z Plzně v čele s Jaroslavem Netrvalem.

V našem městě má klub dlouholetou tradici, momentálně se může pochlubit třicítkou členů. „Pravidelný pohyb a pohodová parta lidí, je mi tu prostě dobře,“ říká Markéta Chalupová, která „Sakuru“ navštěvuje společně se svým osmiletým synem rok a půl. Do žateckého klubu docházejí dětí již od šesti let, naopak nejstarší člen je sedmdesátiletý. „Karate není jen o boji, je v něm i kus japonské kultury, která se vyznačuje slušným chováním, úctou k soupeři a ostatním lidem, kultivovaností pohybů a soustředěním,“ přibližuje důležitý aspekt tohoto sportu místopředseda žateckého klubu Petr Bažout.
Karate má mnoho verzí. V žateckém oddílu se věnují stylu Shokotan – ryu, který se zaměřuje především na přímé techniky a výbušnou sílu. Stejně jako u mnoha jiných bojových umění i tady se používá systém barevných pásů k označení stupně technické vyspělosti. Začít se dá opravdu v každém věku, ideální je přijít na nábor, který klub pravidelně pořádá třetí týden v září, a připojit se tak k dalším nováčkům. „Ještě nevíme, kde budeme od září cvičit, ale každopádně máme webové stránky  na adrese – www.sakurazatec.cz a jsme i na facebooku, kde případní zájemci najdou bližší informace o nás a zanedlouho také i kdy a kde bude nábor probíhat,“ slibuje Petr Bažout.
Sakura karate klub Žatec je nově i členem Shotokan Karate-do Internation Federation (SKIF), která má přes dva miliony členů ve více jak 130 zemí světa. „Přidáním se pod SKIF nese s sebou mnoho výhod. Jako nejdůležitějších bych vybral několik seminářů ročně v České republice vedené vysoce postavenými japonskými mistry a mnoho dalších seminářů po Evropě a světě. Dále konání turnajů pro děti a dospělé, jako mistrovství Evropy SKIF v Hradci Králové v květnu příštího roku. A v neposlední řadě zachování tradice a vyučování tradiční a etické hodnoty Karate-do, tak jako živoucí legenda Japonský mistr Soke Hirokazu Kanazawa,“ vysvětlil místopředseda.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video