Nová Tatra rozhoukala náměstí ve Vroutku: Zbrusu nový vůz nahradil u hasičů Škodu 706

Alla Želinská 2016-08-25 10:00:00

Vroutek (až, mš) Letošní sobota 20. srpna se zapsala do kroniky Vroutku jako den, kdy místní jednotka dobrovolných hasičů převzala od jednatele firmy THT Polička Jaroslava Lorence nové zásahové vozidlo CAS 20 Tatra Terra za celkem 5,5 milionu korun. Dotace dva a půl milionu korun z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů byla hlavní částí rozpočtu pro pořízení nové cisterny na podvozku pro město Vroutek. Dalším milionem a půl přispěl Ústecký kraj.

Před třináctou hodinou se na vroutecké náměstí začaly sjíždět spřátelené okolní dobrovolné sbory, dorazili také profesionální hasiči z Podbořan. Jejich vozidla se však spolu s dvěma dalšími přítomnými jednotkami rozhoukala dříve, než nová Tatra. Ostrý výjezd na nehodu tří aut na silnici u Stebna tak zasáhl do plánů na pohodové odpoledne. S tím ale hasiči vždy počítají…
Nastoupená jednotka v jednu hodinu odpoledne přivítala cisternu a program mohl začít. Po krátkém představení vozidla všem přítomným, občanům města a dalším hostům, zazněly proslovy z úst významných hostů, ke slovu se dostali zástupci hasičů, dodavatelské firmy, kraje, starostové Vroutku i Podbořan a farář Alexander Siudzik. Jeho neteř emotivně podtrhla celou slavnost svým krásným zpěvem. Otec Alexander po krátkém příběhu ze života novou Tatru hasičům posvětil.
Po slavnostním přípitku už nic nebránilo tomu, aby si zájemci vozidlo prohlédli.
Cisterna je postavena na osvědčeném modernizovaném podvozku Tatra Terra. O pohon vozu se stará motor o výkonu 325 kW. Hnací síly přenáší mechanická, manuálně ovládaná čtrnáctistupňová převodovka. Kabina je šestimístná, sklopná, vybavená nezávislým naftovým topením. Nástavba pochází z dílen společnosti THT Polička. Nádrže z nerezavějící oceli pojmou 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Čerpací zařízení dosahuje výkonu 2 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 250 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu.
Nová Tatra je dlouhá téměř osm metrů, vysoká 3,1 metru a široká 2,5 metru. Její provozní hmotnost je 12 500 kg.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video