S proměnou mají pomoci studenti

Alla Želinská 2016-08-27 00:14:00

Blšany – Kam odpočinkovou zónu a lavičky, jaký design odpadkových košů, jaké zastávky? A jak zlepšit funkčnost náměstí a návsí? Odpovědět na tyto otázky by mohli v Blšanech pomoci studenti architektury, které Blšanští pozvali k sobě do městečka. V budoucnu by totiž rádi zmodernizovali střed samotných Blšan a okolních vesnic.

„V příštích letech bychom rádi v Blšanech a postupně i ve všech našich spádových obcích revitalizovali centra. Chceme si proto nechat vytvořit několik studií, jak by mohla vypadat, a z nich pak vybírat,” přiblížil nápad zapojit do budoucí proměny náměstí a návsí studenty starosta Blšan Petr Bukáček.
Návrhy, jak by centrum Blšan a návsi Soběchleb, Siřemi, Liběšovic a Malé Černoce mohly v budoucnu vypadat, mají dodat studenti architektury. V říjnu nebo listopadu by měl v Blšanech a okolí proběhnout studentský architektonický workshop, jehož závěrem bude několik konceptů. „Chceme pozvat studenty z vysoké školy z Liberce,” řekl starosta.
Za studentské studie by město nemuselo platit. Ovšem pokud by si najalo architektonické studio na pořízení návrhů, náklady by byly nejméně ve statisících. Studenti, budoucí architekti, naopak studie dělají v rámci výuky a neplatí se za ně. Obec musí jen uhradit provozní věci. Náklady se pohybují v desetitisících, odhaduje se částka třicet až padesát tisíc korun. „Musíme zajistit jen ubytování, stravování a podobné provozní věci,” pokračoval Petr Bukáček.
V obcích studenti mají strávit několik dní, projdou si lokality, promluví s lidmi, kteří tam žijí, a pak každý navrhne své řešení. Obec pak může vybrat tu pro ni nejlepší variantu. Záměr se velmi líbil i blšanským zastupitelům a dali mu zelenou.
Na řadu by podle vedení Blšan mohla přijít nejprve proměna právě centra Blšan, poté Soběchleb a následně by mohly projít inovací i další obce. Až budou hotové studie, může začít městečko dělat projekty a shánět peníze. „Je to dlouhodobý projekt, ale v budoucnu bychom jej určitě rádi realizovali. Pokud to zastupitelé v příštích letech schválí, budeme pak žádat o dotace, bez nich je to nereálné,” dodal Petr Bukáček.
Podobný projekt se studenty dělali v minulosti i v Krásném Dvoře.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video