Kominík mírně rezignoval, verdikt padne na podzim

Jarka Cibulková 2016-08-31 09:44:00

Louny – Z tří stovek poškozených bylo zatím vyslechnuto před posledním líčením s falešným kominíkem dvě stě padesát poškozených, kteří Václavu Gartnerovi (42) zaplatili zálohy na vyvložkování komínů a další práce. Obžaloba ho viní ze škody ve výši dva a půl milionu korun.

Vykradl faru
Čtyři svědci vypovídali v případu vykradení fary v Žatci, ze které je Gartner také obžalován. Z farního úřadu odcizil patnáct set korun, ale větší škodu napáchal obžalovaný při odcizení zahradní techniky provozovatelům sociálně psychologického centra Mosty na faře. „Pachatel nám ukradl zahradní techniku, na kterou jsme dostali dotaci. Škodu jsme vyčíslili na téměř pětačtyřicet tisíc. Dost nám to chybí, zahrada zarůstá a odcizené věci nám nikdo dosud nevrátil,“ řekla u soudu Kateřina Malá z občanského sdružení, které sídlilo v Žatci na faře.
Nepracoval pro mě
Poslední svědci před polední pauzou byli podle obžalovaného soukromníci, pro které po odcestování ze Zlínského kraje měl údajně pracovat. Oba ale svědčili proti obžalovanému. Ten se hájil před soudem tím, že ho svědek zaučoval a on pak pro něj vykonával práci v Čechách a vkládal mu na bankovní účet peníze. „Je to blbost, obžalovaný se nabídl, že mi bude dělat pomocníka, se mnou vymetal asi čtyři komíny, nic víc, pokud mi posílal nějaké peníze, tak to bylo z toho důvodu, že mi je dlužil anebo to mohlo být na léčbu nemocného otce jeho přítelkyně, o kterého jsme se starali,“ vypověděl svědek, který vykonává kominické služby na Moravě.
Jiný kominík, jiný názor
U soudu svědčila i poškozená z Vroutku, od té si vzal obžalovaný zálohu 12,5 tisíce na rekonstrukci dvou komínů. „Řekl mi, že jsou oba ve špatném stavu, za tři čtvrtě roku jsem si pozvala jiného kominíka, pana Zahrádku, který mi řekl, že jsou oba komíny zcela v pořádku,“ líčila poškozená.
„Asi v deseti případech jsem mu dělal revize na komínech. Pak mi začali volat lidé, asi si mě spojili s obžalovaným, tak jsem si na obchod v Žatci vyvěsil ceduli, že nespolupracujeme s kominictvím Gartner,“ vysvětloval zase vyučený kominík.
Senát také minulý týden rozhodoval o ponechání obžalovaného ve vazbě, soudkyně shledala, že obžalovaný dostal již šanci v předchozí trestní věci.
Senát také minulý týden rozhodoval o ponechání obžalovaného ve vazbě, soudkyně shledala, že obžalovaný dostal již šanci v předchozí trestní věci. „Slíbil, že nebude páchat trestnou činnost, což nesplnil,“ odůvodnila soudkyně verdikt. Obžalovaný mírně rezignoval, trochu ustoupil a snížil svoje nároky na vyslechnutí všech obžalovaných. Podobně odůvodnil i rozhodnutí soudu o trvání vazby, řekl, že si nepodává stížnost o ponechání ve vazbě.
Další jednání s falešným kominíkem, který úřadoval v celém Ústeckém kraji, je naplánováno na polovinu září, kdy budou čteny úřední záznamy s výpověďmi svědků. Závěrečné návrhy by jak obhajoba, tak státní zástupce měli přednést v polovině října, rozsudek by měl padnout zřejmě v listopadu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video