Ministr se znovu ptá obcí, zda souhlasí s průzkumy

Alla Želinská 2016-09-01 09:56:00

Lubenec (až) V lokalitě Čertovka mezi Lubencem a Blatnem by mohly skončit průzkumné práce, které měly odhalit, zda je místo vhodné pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. Vyplynulo to z červencového prohlášení ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Průzkumy měly původně proběhnout na sedmi místech. Mládek jejich počet snížil na dvě lokality. Jenže takové rozhodnutí se lidem v místech nelíbí a obce už se nechaly slyšet, že se také budou bránit. Takže nyní se ministr znovu dotazuje všech obcí, zda se chtějí podílet na výběru lokality pro hlubinné úložiště. Své stanovisko k dotazům ministra má v pondělí 5. září schválit zastupitelstvo Lubence.

„Pan ministr Mládek se rozhodl to vzít trochu do vlastních rukou, protože na něj byl zřejmě vyvíjen tlak, aby se celé dění kolem vyhledávání lokality pro úložiště už někam pohnulo (žaloby obcí na MŽP ohledně rozhodnutí o průzkumných územích, neprobíhající geologické průzkumy kvůli problémům s výběrovým řízením geologické firmy, která měla průzkumy provést, finanční kompenzace pro obce a přitom žádná změna stanoviska obcí). Ministr měl pro své rozhodnutí k dispozici jen jediné kritérium výběru. Odvodil si, že tam, kde obce nepodaly žaloby na MŽP, je asi nejmenší odpor proti úložišti, a proto řekl, že se bude pokračovat jen na lokalitách Horka a Kraví hora. Bohužel netušil, jaká reakce bude následovat,“ komentoval prohlášení ministra geolog Jiří Svejkovský z Lubence.
Ministr Mládek se tedy znovu dotazuje obcí, zda se chtějí podílet na výběru lokality pro hlubinné úložiště. Se starosty se již na toto téma debatoval v Praze osobně a nyní ještě požaduje písemné vyjádření jednotlivých zastupitelstev. „Na našem setkání pan ministr pouze avizoval, že nám zašle otázky k vyjádření k hlubinnému úložišti. Každopádně svým prohlášením na tiskové konferenci před tímto setkáním do všeho vnesl pouze zmatek a potom se to (bohužel neúspěšně) snažil na setkání se starosty nějak urovnat. Své otázky už nám poslal, bohužel tam chybí ta nejdůležitější, tj. jestli bychom souhlasili s vybudováním úložiště na našem území. Pokud by byla respektována odpověď obcí na tuto základní a nejdůležitější otázku, potom by teprve měly následovat další otázky položené panem ministrem. To je můj osobní názor. Na stanovisko naší obce si bude muset počkat do zasedání zastupitelstva obce 5. září,“ říká starosta Lubence Jiří Chaloupecký.
Zastupitele Blatna toto téma a schvalování stanoviska pro ministra čeká 8. září.
Všechna nová písemná stanoviska zastupitelstev obcí ministr má vyhodnotit a na základě toho rozhodnout, kde se s průzkumy bude pokračovat a kde ne. SÚRAO tvrdí, že úložiště ČR tak jako tak bude v budoucnu určitě potřebovat. A že souhlas s průzkumy není souhlasem s úložištěm.
„V každém případě průzkumy na lokalitách neprobíhají, kromě pochůzek geologů po terénu a seznamování se s prostředím,“ podotýká Jiří Svejkovský. Přitom již 31. 12. 2016 končí ve všech lokalitách platnost průzkumných území a bude se tedy muset v některých žádat o prodloužení jejich platnosti. Velmi teď záleží na odpovědi jednotlivých zastupitelstev dotčených obcí na dotazy ministra. Vše by se mělo vyřešit do konce září, pak snad bude výběr lokalit i informace přesnější.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video