Migranti z dodávky utekli do lesa: Převaděči z Mostecka opět stanuli před soudem

Jarka Cibulková 2016-09-21 09:57:00

Louny – Před Okresním soudem v Lounech znovu stanuli obžalovaní převaděči z Mostecka. Z Budapeště vloni v létě převážel Jakub Šámal v dodávce jednadvacet migrantů z Afghánistánu. Jejich cesta skončila u Dobroměřic, když řidič za volantem usnul a naboural do dopravní značky.

Soud přehrál záznam z vyšetřovacího pokusu policie, který měl ukázat rozmístění jednotlivých migrantů ve vozidle. Figuranty tvořilo devatenáct studentů Gymnázia Václava Hlavatého v Lounech. V dodávce tehdy ještě cestovaly navíc dvě malé děti. V prostoru dlouhém 250 cm a širokém 180 cm měli figuranti předvést postoj, sed v dřepu, turecký sed a sed s pokrčenýma nohama. Jasně bylo vidět, že prostor byl značně stísněný už pro devatenáct studentů.
Před soudem také vypovídal policista z obvodního oddělení, který byl patnáctého července na místě nehody. „Dostali jsme hlášení v šest hodin ráno, že z dodávky u Dobroměřic utíkají lidé tmavé pleti. Na místě seděl na krajnici řidič, byl v šoku. Tvrdil, že veze nábytek z Maďarska, ale uvnitř dodávky byla krev, tak jsme požádaly o posily. Některé uprchlíky jsme objevili v lese pod Červeňákem a zbytek na benzínově pumpě, nakonec jsme jich našli jednadvacet,“ vypovídal policista. Jeden z nich uměl anglicky, tak s policisty komunikoval. Řekl, že nasedli v Budapešti, po cestě chtěli zastavit na záchod, ale řidič jim nezastavil. Neměli u sebe žádné doklady.
Přítelkyně Jakuba Šámala využila svého práva a před soudem nevypovídala. Soudce přečetl její výpověď z přípravného řízení. „Čtyři dny dopředu mi říkal, že jede do zahraničí, ráno mě prosil, abychom odjeli k babičce k Plzni, bál se o nás, řekl, že mu vyhrožují, měl převést jen polovinu lidí, měl nůž na krku,“ znělo z výpovědi. O vydírání mluvil i obžalovaný Jakub Šámal, který řídil dodávku. Podle jeho výpovědi dlužil druhému obžalovanému Tancošovi peníze, vyhrožoval mu, že ublíží jeho rodině. Šámal určil jako hlavu celé akce právě Tancoše, který pracuje v utečeneckém táboře v Německu. Oběma značně přitěžuje, že se trestných činů dopustili v podmínce. Při uznání viny jim hrozí sazba od dvou do osmi let odnětí svobody.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video