Lidé hojně využívají moštárnu

Alla Želinská 2016-09-22 09:28:00

Podbořany – Od září do listopadu jsou v provozu městské a obecní moštárny. Tu v Podbořanech najdete hned u radnice, a je otevřena každou sobotu a neděli od 8 do 15 hodin, z kapacitních důvodů je vhodná předchozí domluva.

Moštárna v areálu garáží před městským úřadem byla poprvé otevřena předloni, nyní tedy jede třetí sezonu. „Máme otevřeno každou sobotu a neděli vždy od 8 do 15 hodin. Po dohodě na telefonním čísle 777 214 199 lze objednat i termín ve všední den odpoledne. Zpracování kilogramu jablek a dalšího ovoce stojí dvě koruny padesát. Výrobní zařízení je z nerezu, v bio kvalitě, jak se říká, a zájem lidí je poměrně velký. Moštují jablka, hrušky, hroznové víno i červenou řepu občas – takový zdravý mix si nechají namíchat. Vypadá to, že budeme v provozu do konce listopadu,“ říká správce městské moštárny Karel Rott.
„Jsme velice rádi, že tuto moštárnu ve městě máme, jezdíme sem tři roky. Dělám mošt pro celou rodinu. Teď tento mošt v sudech nechám doma ustát, druhý den ho zahřeju na 80 stupňů a rozlévám do horkých lahví. Kdepak, to není jen pro nás s manželem, ale i pro mladé, všem moc chutná. A vystačí tak do Vánoc,“ usmívá se Marie Víšková, která spolu s mužem Františkem a vnukem Honzou přivezla moštovat 120 kilogramů jablek. Odváželi si pak zhruba 70 litrů voňavého sladkého moštu, a to hlavně s pomoci pracovníků Jana Rotta a Emila Hanslíčka.
Podobná moštárna zahájila v minulých dnech provoz také ve Vroutku, zájemci ji najdou v ulici Na Průhoně za školní jídelnou – proti knihovně.
„Jsem tu od září do listopadu každou sobotu a neděli od deseti do čtyř hodin odpoledne. Nebo po dohodě na telefonu 704 052 135, když někdo potřebuje moštovat v jinou dobu, přijedu a otevřu. Zpracování kilogramu jablek, hrušek stojí dvě koruny. Ovoce musí být zralé, nikoliv přezrálé, velké plody rozčtvrceny,“ seznamuje s pravidly Vlastimil Vrána, který moštárnu obsluhuje.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video