V zóně vyroste hasičská stanice a Triangle City

Redakce 2016-10-08 00:30:00

Triangle (sal, lus) Nová hasičská stanice má vzniknout v průmyslové zóně Triangle. Postavit ji zde plánuje Ústecký kraj, který je vlastníkem zóny. Začátek stavby je zatím naplánován na druhou polovinu příštího roku.

Hasičskou stanici chce kraj postavit z dotace, kterou získá od státu jako finanční kompenzaci za to, že společnosti Nexen prodal pozemky za sníženou cenu. Na jakou částku ho vyjde, však kraj zatím neví. „V současné době pracujeme na projektové dokumentaci, která by měla náklady přiblížit,” sdělila Lucie Dosedělová, tisková mluvčí kraje. Se zahájením stavby kraj počítá ve druhé polovině roku 2017. O vybavení a provoz se podle Dosedělové společně postarají hasiči a společnost Nexen. Hasičská stanice bude profesionální a ponese název HZS Stanice Bitozeves. Zařazena má být do výjezdové skupiny JPO III. „Činnost jedné směny by mělo zajišťovat jedenáct lidí. Na stanicích slouží tři směny, tak bude potřeba sehnat třiatřicet hasičů pro tuto stanici. Fungovat by mohla na jaře 2018,“ uvedl Pavel Antoš, ředitel územního odboru Žatec. Hasiči ze stanice Bitoves mají v budoucnu zajišťovat požární ochranu pro zónu Triangle, kde nejvyšší požární hrozbu představuje skladovací hala v délce padesáti metrů pro pneumatiky, ale také pro další subjekty. K výjezdům budou hasiči voláni například také v případě potřeby na blízkou dálnici D7.
Ústecký kraj začal rovněž s budováním městečka Triangle City. To má za úkol přinést zázemí pro zaměstnance firem nebo dodavatele. Jeho součástí budou ubytovací kapacity nebo mateřská škola. Ze stavebních buněk vznikne osm ubytoven s kompletním vybavením a zázemím, jídelna a také administrativní budova. Náklady na první etapu mají být do konce letošního roku necelých 25 milionů korun. I tyto peníze má kraj získat z kompenzací za prodej pozemků Nexenu. Společnost Nexen plánovala zahájení výroby na přelom prvního a druhého pololetí 2018. Před několika týdny ale její české zastoupení přiznalo, že mu chybějí klíčové dokumenty. Vydání stavebního povolení očekává příští rok na jaře, stavba se tak o několik měsíců posune. Firma bude u Žatce vyrábět pneumatiky pro osobní a lehké nákladní automobily, postupně má zaměstnat až 1500 lidí. Investice Nexenu přes 22 miliard korun je jednou z největších v historii Česka. Zóna Triangle je umístěna v areálu bývalého vojenského letiště u Žatce, které fungovalo do roku 1992. Ústecký kraj plochu o rozloze 364 hektarů získal bezúplatným převodem od armády a investoval do rozvoje zóny přes tři čtvrtě miliardy korun, státní dotace činila necelé 1,7 miliardy korun. Ke konci loňského roku v zóně pracovalo 2865 lidí.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video