Vicemistryně Evropy vítaly rodiny i starosta města

Lucie Steklá 2016-10-19 10:55:00

Postoloprty – „Je to neuvěřitelné. Poprvé jsme odjeli na Evropu a hned jsme vicemistři. Je to neskutečný,“ řekla Kristýna Graslová, trenérka nejstarších Postoloptských mažoretek. Tým se v úterý odpoledne po obrovském úspěchu vrátily z Mistrovství Evropy v Anglii v městečku Crawley. Město Postoloprty a Českou republiku tam reprezentovalo šestnáct dívek tohoto souboru. Na Mírovém náměstí je ve tři hodiny odpoledne přivítali příbuzní i lidé z města. „Stejně jako v Praze vítal národ před osmnácti lety hokejisty, kteří se vrátili se zlatými medailemi z Nagana, tak my dnes vítáme naše vicemistryně Evropy,“ řekl Zdeněk Pištora, starosta města. Pohár za druhé místo najde své místo mezi ostatními trofejemi v zázemí ve škole na Draguši.

Atmosféra v Anglii byla skvělá. Mažoretky nastupovaly za Českou republiku. „A bylo nás tam nejvíc. Bylo to naprosto skvělé,“ řekla vedoucí souboru Lenka Kindlová. Druhou vedoucí je Eva Bizoňová. Atmosféra na stadionu byla podle vicemistryň Evropy úžasná, týmy se navzájem podporo-valy. Každá země tam měla svůj fanouškovský tým. „Přirovnala bych to k mistrovství světa v hokeji. Jednotlivé fandící týmy se navzájem jakoby poštuchovaly, bylo to hrozně příjemné. Přebylo to i problémy, které jsme měly s ubytováním nebo přesunem z hotelu na stadion,“ popsala atmosféru L. Kindlová. Důležitá podle ní byla i podpora z domova. Zprávy a fotky, jak kdo fandí mažoretkám, posílali příbuzní i malé mažoretky ze souboru. „Podporovali nás parádně, posílali krásné esemesky, jak fandí i oblečení v trikolóře a podporovali nás na dálku,“ dodala.
Před odjezdem mažoretky trénovaly každý týden, poté dvakrát týdně, vždy několik hodin. Pilovala se konkrétní sestava připravená pro mistrovství, kterou musely mažoretky upravit pro evropské parametry. Vystupovaly v kategorii, v níž soupeřilo šest souborů. Tato kategorie je přizpůsobena tak, že musely vypustit ze sestavy všechny výhozy. „Nesmíte pustit hůlku z ruky. Klasické výhozy ani rolování kolem těla není možné, proto jsme museli sestavu upravit. Přidali jsme také jednu řadu. Na národním šampionátu jsme vystupovali ve dvanácti, přidali jsme čtyři holky do zadní řady. Museli se došít také kostýmy a lehce upravit choreografii, což holky zvládly suprově,“ přiblížila přípravu vedoucí souboru. Mistrovství bylo ale také náročné. Nebylo jednoduché, zorganizovat cestu a vše potřebné. Tady Postoloprtské mažoretky podpořil Ústecký kraj i Město Postoloprty. Zastoupeno na evropském šampionátu mažoretkových souborů bylo dvanáct zemí, z České republiky vystupovalo přes tři stovky soutěžících. Po letošním úspěchu určitě mažoretky nebudou zahálet. Příští rok chtějí opět útočit znova na přední příčky v České republice. „A uvidíme, jestli bude šance postoupit dál,“ loučila se L. Kindlová.  Soubor Postoloprtské mažoretky byl založen v dubnu roku 2003. Již osmým rokem funguje pod záštitou Centra sportu při ZŠ Draguš v Postoloprtech.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video