Projekt Poraď radním se minul účinkem: Studenti dávají městu ještě šanci, setkají se znovu, tentokrát méně formálně

Jarka Cibulková 2016-11-09 09:40:00

Louny – Ostuda a arogance, tak by se dalo shrnout setkání zástupců Obchodní akademie a Střední odborné školy generála Františka Fajtla s vedením lounské radnice. V rámci celorepublikového projektu Poraď radním, který organizuje nezisková společnost Oživení, v pondělí 24. října tvrdě narazili. Středoškoláci se několik týdnů na setkání připravovali, se zástupcem projektu hledali vhodné otázky a témata, která je ve městě zajímají.

Nikdo jiný, než obyvatelé Loun
Na začátku debaty se zeptal starosta města Radovan Šabata, kteří studenti jsou přímo z Loun. Zvedla se hrstka studentů, většina jich je z okolních obcí. Poté podotkl, že nikdo jiný než obyvatel města nemá do dění v Lounech, co mluvit. Tato nešťastná formulace studenty znejistěla.
Studenti se pečlivě připravili
„Studenti se na debatu pečlivě připravovali, chtěli se radních zeptat na několik ožehavých témat, např. na řešení lounského zdravotnictví, neuspokojivou práci městské policie či řešení dopravní situace v Lounech. Vymysleli několik návrhů, které by mohly zlepšit život mladých lidí – opravu skate parku či výměnu zpomalovacích prvků. Navíc by studenti chtěli založit klub futsalu – ovšem na tyto a mnohé další nápady při výsledném společném setkání vůbec nedošlo. Nejvyšší představitelé města se vůči našim studentům chovali s despektem, místy až arogantně, na debatu vůbec nebyli připraveni. Přítomní politici pak velmi obšírně vysvětlovali problematiku, kterou stačilo shrnout několika větami. Tím však značně omezili možnost, aby se studenti dál ptali a přinášeli další návrhy. Vedení města – starosta Radovan Šabata a místostarosta Jan Čermák vůči našim studentům postupně zaujalo útočný postoj, snažilo se hájit své názory především z hlediska opozice a koalice, čímž značně zdržovalo debatu. Vůbec nepochopilo cíl našeho projektu – setkání mladých lidí s vedením města vedoucí ke konstruktivní debatě o situaci ve městě. Jakoby nejvyšší představitelé města nestáli o názory občanů. Nebo je zajímají jejich voliči jen před volbami? Veškerá snaha školy naučit studenty kritickému myšlení, občanské uvědomělosti a angažovanosti přišla během jednoho jednání s vedením města téměř vniveč,“ píše se v článku, který poslali studenti školy do naší redakce.
Světlým místem vystoupení radního
Jediným světlým bodem celé debaty se stalo vystupování radního Pavla Jandy, který vždy po několikaminutových odpovědích radnice, vypíchl nejdůležitější věci a studentům odpověď shrnul v několika větách. Proč by studenti, kteří navštěvují střední školu v Lounech, nemohli mluvit do dění ve městě, vždyť jsou jeho součástí… Copak nenosí do Loun žádné peníze, kde kupují učební pomůcky, kde se stravují, kam dojíždí autobusy? Místo, aby bylo vedení lounské radnice rádo, že se mladí lidé zajímají o politiku, odrazuje je.
„Chtěl jsem rozjet spolupráci města se studenty lounských škol, která by mohla v budoucnu vyústit v tzv. Zastupitelstvo mladých. V úvodu setkání padl od starosty města dotaz na počet občanů Loun mezi studenty, ale nikdo nikoho od diskuze neodrazoval. Dva ze tří okruhů byly dle mého názoru probrány srozumitelně a s jasným výstupem. S návrhem na samostatnou hip hopovou stage během lounského vábení se bude dále pracovat a osobně ho velmi podporuji. V otázce úrovně zdravotní péče byli studenti ubezpečeni, že přes velmi omezené možnosti města v oblasti zdravotnictví, se současná koalice staví k problému čelem, financuje pohotovosti, finančně podporuje okolní nemocnice a je v kontaktu s majiteli lounské nemocnice, polikliniky i vedením Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. Věřím, že i přes trochu kostrbatý start budeme v diskuzi se studenty lounských škol pokračovat. Na méně formální úrovni, ne nutně v zasedačce radnice,“ oznámil redakci radní Pavel Janda. „Druhý den se studenti setkali a diskutovali, zda má vůbec cenu v projektu pokračovat. Ale právě pro tuto negativní zkušenost se rozhodli nevzdat se, pokračovat a požádat radní o nové setkání.
Na jejich setkání jsem přišla, abych jim poděkovala za jejich připravenost, slušné vystupování, kultivovanost a obdivuhodnou politickou kulturu,“zakončila ředitelka OA a SOŠ generála F. Fajtla v Lounech Simona Vágnerová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video