Vánoční stromy v minulosti spadly ve Vroutku i v Kryrech

Alla Želinská 2016-12-08 09:46:00

Podbořansko – K obrazu Vánoc neodmyslitelně patří strom, a tak zastupitelé měst a městeček zpravidla shánějí velký, dostatečně reprezentativní smrk. Zatímco pro většinu lidí jsou sváteční dny odpočinkem, pracovníci úřadů a další pořadatelé někdy trnou, zda opět nebude radost na některém z náměstí zkalena „neočekávaným“ pádem vánočního stromu. Své o tom už vědí například v Kryrech nebo ve Vroutku.

Kryrský advent v roce 2011 nezačal právě šťastně. V noci ze 7. na 8. prosince tam na náměstí před radnicí spadl vánoční strom. „Tenkrát nám vichřice kolem druhé hodiny ranní vyvrátila vánoční smrk. Mezi bytovkami vítr získal na síle, a to náš vánoční strom neustál. Spadl na slaměný betlém, který poškodil. Větší škody nenapáchal a nikdo nebyl naštěstí zraněn,“ vzpomíná starosta Kryr Miroslav Brda.
V roce 2012 při rekonstrukci plochy před městským úřadem v Kryrech proto mysleli i na vánoční smrk. „Do země tehdy bylo zabetonováno pouzdro o průměru 35 cm a délce 1,2 metru s krytem. Nyní každým rokem do tohoto pouzdra zasuneme upravený strom a vše je vyřešeno,“ pokračuje kryrský starosta. Stromy městu věnují sami obyvatelé Kryr ze svých zahrad, kde jsou již přerostlé nebo vadí jejich rodinným domkům. „Zatím o vánoční stromy nemáme nouzi. Letošní jsme přivezli od požární zbrojnice, kde již vadil, byl přerostlý, porušoval fasádu objektu, a kdyby se zlomil při vichřici, spadl by na budovu zbrojnice. Komise životního prostředí rozhodla smrk pokácet, situace jsme tedy využili a použili jej jako vánoční strom,“ dodal Miroslav Brda.
Ve Vroutku na náměstí spadl vánoční stromek předloni, 20. prosince. „Byla to sobota chvíli po obědě. V tu dobu již tři týdny stál, takže se poničily ozdoby a některé si odnesli nenechaví občané jako suvenýr domů, jiné odvál vítr. Strom svým pádem naštěstí nezpůsobil žádnou větší škodu či dokonce něčí zranění,“ vybavuje si starosta Vroutku Jaromír Kubelka.
Důvodem pádu podle starosty byl částečně velký vítr, ale hlavně špatně ořezaná část kmene, která se dává do země „do trubky“. Jak se totiž ukázalo, strom byl naříznutý téměř do poloviny kmene. „Pracovníkovi, který strom připravoval, byly tehdy zkráceny odměny. Příště si dají pracovníci lepší pozor při upevnění,“ zdůraznil J. Kubelka. Také ve Vroutku využívají „své“ stromy, které už přerostly či někomu překážejí. Ten letošní je z městského pozemku, ale svými kořeny a větvemi zasahoval do soukromé zahrady.
O pádech vánočních stromů se začalo znovu hovořit minulý týden, kdy při silné vichřici spadl dvacetimetrový vánoční smrk na náměstí v České Lípě u Liberce.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video