Starosta Blšan bude muset odstoupit

Alla Želinská 2016-12-22 09:03:00

Blšany – Krajský soud v Ústí nad Labem potvrdil 30. listopadu rozsudek okresního soudu v Lounech a odsoudil tak starostu Blšan Petra Bukáčka k podmíněnému trestu a zákazu činnosti starosty a místostarosty na dva roky kvůli údajnému nestandardnímu prodeji tří chmelnic z obecního majetku. Bukáček byl obviněn z porušení povinností při správě cizího majetku a ze zneužití úřední pravomoci.  

„Krajským soudem byl potvrzen rozsudek Okresního soudu v Lounech a byl jsem uznán vinným ze spáchání přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Byl jsem odsouzen k úhrnnému trestu v trvání jednoho roku se zkušební dobou v trvání dvou let a zákazu zaměstnání a funkcí v orgánech územní samosprávy vyjma výkonu funkce člena zastupitelstva územního správního celku na dobu dvou roků,“ potvrdil Petr Bukáček.
Tento spor se táhne tři roky, lounský soud předtím už dvakrát vynesl podmíněný trest. Petr Bukáček se po prvním odvolání mohl na podzim 2014 znovu kandidovat. A byl opět zvolen, i nadále tak byl starostou Blšan. Mezitím krajský soud v roce 2015 případ vrátil, původní verdikt zrušil a okresní soud v Lounech rozhodoval znovu. Opět měl za to, že vina obžalovaného byla prokázána, že porušil povinnost řádně spravovat majetek, a že muselo být zřejmé, že ceny jsou v nápadném nepoměru – těmito slovy soudkyně zdůvodnila v rozsudku svůj verdikt.
Městu vznikla údajně škoda sto tisíc korun za to, že cena chmelnic byla podhodnocená.  V roce 2012 podle žalobců městečko nestandardně a příliš levně prodalo tři chmelnice ze svého majetku. Nejprve v Blšanech do prodejní ceny nezapočítali chmelové konstrukce a rostliny, navíc prý výrazně pochybili, když nezveřejnili nabídku. Pak blšanské zastupitelstvo schvalovalo prodej hned několikrát, vždy ale prý za nízkou cenu a špatně.
Odhad pro koupi pozemků navíc zpracovával kupující. Podle soudu si musel být Petr Bukáček vědom, že prodej není úplně v pořádku. Starosta přitom chybu v minulosti přiznal, snažil se ji prý napravit, došlo k ní podle něj neúmyslně. „Stále tvrdím, že město Blšany prodalo pozemky bez chmelnic, protože žádné v majetku nemělo a nemá. Konstrukce a rostliny patřily společnosti, která na pozemcích hospodařila. Rozdíl v ceně byl nakonec kupujícím uhrazen," zdůraznil Petr Bukáček. U prvoinstančního soudu ale zazněla známá věta: neznalost zákona neomlouvá. Podle soudkyně se mě-lo prodávat za cenu obvyklou, případná odchylka měla být zdůvodněna, což se nestalo.
Nyní starosta čeká na doručení rozsudku poštou a v momentě převzetí úředního dopisu musí neprodleně odstoupit z funkce. „Každopádně podám dovolání, které ovšem nemá odkladný účinek, takže rozsudek je pravomocný,“ odpověděl na dotaz Regionu pětašedesátiletý Petr Bukáček, jenž v zastupitelstvu chce působit i nadále jako řadový člen.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video