Loutkový horor v Jitřence

Iveta Drlíková 2017-01-19 09:14:00

Loutkoherecký soubor Jitřenka Žatec slaví letos pětašedesát let od svého vzniku. Dětí za tu dlouhou dobu pobavili nespočet, a tak letos zřejmě poprvé ve své historii zvou do svého divadélka také dospělé publikum, pro které připravili půl hodinové představení Vítr. Jedná se o loutkový horor na motivy stejnojmenné povídky spisovatele Raye Bradburyho. Na jeho premiéru zvou diváky již tuto sobotu 21. ledna od 19 hodin, v případě většího zájmu přidají ještě jedno představení. „Aby všichni diváci loutky dobře viděli, protože se hraje vepředu na forbíně, omezili jsme kapacitu sálu na osm řad. Pokud bude větší zájem, uvedeme hru ještě jednou ve 20.15,“ sdělili nám aktéři.

Loutkový horor Vítr je založený na telefonním hovoru dvou vzdálených přátel a soubor jej chystal přes rok, protože si vše, od loutek až po kulisy, vyráběli sami. Na jeho vzniku opět spolupracovaly oba místní ochotnické spolky. Scénář napsal režisér divadelního souboru Opera, Jaroslav Wagner, který pro Jitřenku napsal či upravil již více věcí. Předělal pro ně scénář k pohádce Perníková chaloupka a k Sněhulákům, kde se ujal také režie, poté následovaly původní pohádky, Nahý ježek a Odvážný ježek. Během této spolupráce se začali s V. Bajborou, vedoucím žatecké Jitřenky, bavit o loutkovém hororu od Raye Bradburyho. Nápad se jim líbil, takže ho začali postupně realizovat. „Spolupráce s loutkáři mě lákala už dlouho. Když jsme začínali v Jitřence s naším činoherním spolkem, hráli loutkáři ve stejné budově. Líbilo se mi to, byla to taková koncentrovaná kulturní buňka. Opravdu bych ocenil, kdyby se to tam opravilo a bylo to znovu možné. Pomáhali jsme si, půjčovali si kostýmy a podobně. Tam jsem se seznámil i s mojí ženou. Díky ní jsem zůstal s loutkáři ve spojení, přestože jsme jako činoherní soubor Jitřenku opustili,“ vysvětluje Jaroslav Wagner.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video