Školáci našli osm tisíc korun, odnesli je strážníkům

Lucie Steklá 2017-01-25 14:56:00

Louny – Osm tisíc korun našli na ulici v Lounech tři žáci ze Základní školy Přemyslovců Lounech. Dva chlapci a dívka se zachovali, jak nejlépe mohli – peníze odnesli na služebnu městské policie. Šli tak příkladem nejen svým spolužákům a kamarádům, ale nám všem. Jejich příkladného činu si váží jejich rodiče, vedení školy i lounské radnice. Právě tam se uskutečnilo malé setkání dětí, rodičů a vedení města. Finanční hotovost, již školáci našli, patřila 82leté paní, která ji ztratila a o pomoc se obrátila na městskou policii. Děti jí tím udělaly velkou radost, šlo o celý její důchod.

Nezaváhali ani vteřinu
Petr Prchal a Matyáš Kubát z osmé třídy a jeho sestra Dominika Kubátová, žákyně páté třídy. To jsou jména žáků, kteří ani vteřinu neváhali a zachovali se poctivě. Jejich záslužný čin nezůstal neodměněn. Od ředitele školy dostali pochvalu a dárkový poukaz, vedení radnice je odměnilo dárkovými taškami. Poděkování znělo ze školy, radnice, ale hlavně od 82 paní (v médiích nechce být jmenována), která peníze ztratila. Seniorka dorazila za dětmi do školy. „Byla hodně dojatá a se slzami v očích dětem děkovala. Říkala, že jí takovou radost už dlouho nikdo neudělal. Dětem přinesla bonboniéry.  Nabízela jim i peníze, ty děti ale nepřijaly,“ popsal setkání Vlastimil Hubert, ředitel Základní školy Přemyslovců v Lounech.
Tašku našli ležet na ulici
Celá událost se stala v pondělí 9. ledna odpoledne. „Odpoledne na služebnu městské policie přišly tři děti. Veliteli směny předaly plátěnou tašku, kterou našly. Ta obsahovala plastové pouzdro, v němž bylo osm tisíc korun. Dále se v pouzdru nacházel doklad SIPO k zaplacení,“ informovala městská policie.
Seniorka hledala pomoc u strážníků
O chvilku později se na služebnu dostavila nešťastná 82letá žena, která uvedla, že šla do města a po cestě ztratila tašku, ve které měla celý důchod. Totožnost ženy souhlasila se jménem na dokladu SIPO a žena tašku i s obsahem bezpečně popsala. Rychle se tedy ukázalo, že nalezená taška s penězi patří zmíněné ženě, velitel směny strážníků jí věci vrátil. O příkladném chování dětí následně lounská městská policie informovala vedení školy, kam trojice žáků chodí. „Jsem na ty děti opravdu hrdý. Udělali mi obrovskou radost. Život není jen o tom, kdo má jaké známky, ale také o tom, jak se zachová v takovýchto situacích. Je to o tom, jak jsou děti vychovávány,“ řekl Vlastimil Hubert. Jeho slova potvrdil Radovan Šabata, lounský starosta. „Vše vychází z rodiny. Dětem patří velké díky. Je vidět, jak dobře jsou vychováváni. Přeji jim hodně takovýchto dobrých činů. Ať nad nimi nepřemýšlí, ale dělají je automaticky tak, jako v tomto případě a vždy se k tomu postaví čelem,“ řekl.
Pyšní jsou na své děti samozřejmě rodiče. „Pyšní určitě jsme. Snažíme se je vychovávat tak, aby vnímaly hodnoty, jak se patří. Jasně, že zlobí, jsou to děti, ale zachovali se, jak nejlépe mohly,“ uvedl směrem k dětem otec sourozenců Kubátových.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video