Přestavba náměstíčka před divadlem začne za dva roky

Lucie Steklá 2017-02-15 14:24:00

Louny (lus, ss) Podporu vzniku náměstíčka před Vrchlického divadlem podle návrhu architekta Josefa Pleskota vyjádřili na svém posledním loňském zasedání lounští zastupitelé. Po emotivní debatě souhlasili se zahájením přípravných prací na projektu, který má být připomínkou světově uznávaného výtvarníka Zdeňka Sýkory. Souhlas nakonec vyjádřilo dvacet pět zastupitelů, jeden byl proti. Radní podle uloženého usnesení musejí do konce března připravit vyčíslení finančních nákladů na realizaci projektu.

O připomínce Sýkory se mluvilo dlouho
O tom, jak připomenout významného rodáka, se v Lounech mluvilo několik let. Nakonec jeden ze zastupitelů požádal Lenku Sýkorovou, manželku umělce, aby se úkolu zhostila. Oslovila známého architekta a přivedla ho před divadlo. „Hned na první pohled jsem viděl, že to půjde,“ řekl Pleskot při veřejné debatě v lounském divadle. Za snahou vytvořit před divadlem černobílý otisk opony, kterou umělec pro tento kulturní stánek navrhl, stojí spolek Sýkora 2020. Spolek by byl rád, kdyby se po novém náměstíčku chodilo v roce 2020, kdy uplyne sto let od narození lounského rodáka.
Spojení dvou významných jmen
Městu Louny se tak podařilo spojit dvě hvězdná jména ze světa výtvarného umění a architektury. Architekt Josef Pleskot pracuje na projektu proměny náměstíčka před Vrchlického divadlem, které bude mít podobu černobílé geometrické kompozice světově Z. Sýkory.  „Představuje pro mě typ umělce-vědce, který celý život systematicky a cílevědomě zkoumal jisté zákonitosti. Jejich poznáním obohatil celou společnost. Zabýval se jimi s nejvyšší mírou nejen umělecké, ale i společenské angažovanosti. Byl to velmi komplexní člověk,“ říká architekt o Zdeňku Sýkorovi.
Zakázka je pro architekta výzvou
Zakázka pro Louny se zcela liší od dosavadních prací Josefa Pleskota a pro nositele řady architektonických cenění je výzvou. „Jde o aplikaci uměleckého díla významného umělce. Tudíž jde o službu nejen pro uživatele veřejného prostoru, ale i o službu umělci a jeho dílu. Jedná se o nanejvýš zodpovědnou práci s mnoha přesahy, které běžné zakázky nemívají,“ popsal architekt. Prozatím zůstává otázkou, z jakého materiálu černobílá dlažba bude. Při chůzi nesmí klouzat a zároveň musí být barevně stálá. „Zdeněk Sýkora vytvořil tuto kompozici metodou malby. Chtěl bych se logice malby výběrem materiálů co nejvíce přiblížit. V tomto si velmi rozumíme i manželkou Z. Sýkory Lenkou. Než budeme schopni označit ten pravý materiál, čekají nás ještě četné zkoušky a vážná rozhodnutí,“ uvedl architekt Pleskot.
Za projektovou dokumentaci město Louny zaplatí 1,2 milionů korun. Josef Pleskot ji má odevzdat do poloviny června, aby se k ní mohlo vyjádřit zastupitelstvo na svém zasedání, prováděcí projekt by pak měl být kompletní do konce roku 2017. Smluvní licence na použití Sýkorova díla ve veřejném prostoru uzavřená mezi městem a dědičkou práv Lenkou Sýkorovou stanovuje, že stavba má začít nejpozději do 31. srpna 2019. Studie náklady na realizaci odhadla na více než 6 milionů korun.
Z prostoru před divadlem zmizí velké koule u vstupu do divadla, které se ostatně staly jeho součástí až po rekonstrukci v roce 2003, také zídky se zábradlím, které oddělují piazzettu od chodníku, příkré schodiště nahradí pozvolný přístup se širokým schodištěm. Podle Pleskota jsou hlavními přednostmi tohoto řešení „otevřenost, demokratičnost, velkorysost, vysoká míra městskosti a společenské slušivosti“. Změní se i vstup do Galerie města Loun, která se nachází v suterénu divadla. „Stávající vstup není dobrý. Rádi bychom jej udělali lepší, ale dá to ještě zabrat. Uvnitř by se nemělo nic moc měnit,“ doplnil architekt.
Spojení dvou takto významných osobností – Josefa Pleskota a Zdeňka Sýkory – zaručuje velký zájem jak turistů a příznivců výtvarného umění z celého světa, tak také odborníků na architekturu. Veřejnou podporu a pomoc s financováním projektu piazzetty si vzal za svůj úkol spolek Sýkora2020. Usiluje o to, aby projekt byl zrealizován nejpozději do podzimu roku 2019, protože 3. února 2020 uplyne sto let od narození Zdeňka Sýkory.

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video