Slon usnadní hasičům komunikaci s dětmi

Redakce 2017-02-19 00:16:00

Ústecký kraj (lm, mch) Nového maskota má od letošního února Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje, je to slon jménem Hugo. Jedná se o postavu z pohádky O malém velkém slonovi, jejímž autorem je tiskový mluvčí HZS Ústeckého kraje Lukáš Marvan a kreslenou podobu mu dodala ústecká výtvarnice Lenka Procházková.

Jedná se o preventivně výchovný – vzdělávací projekt, který je zaměřen na nejmenší děti, to znamená na žáky mateřských a prvního stupně základních škol. Již v tomto věku se hasičský záchranný sbor snaží děti vychovávat a seznamovat je s problematikou požární ochrany a ochrany obyvatelstva, chce tak zabránit jejich pozdějšímu rizikovému chování. Hračka, jejímž prostřednictvím budou moci hasiči děti během výuky oslovovat, jim velice pomůže. Dále budou také využívat různý tištěný výukový materiál, založený na pozitivní dětské grafice. Celý projekt ovšem nesměřuje pouze ke vzdělávání dětí.
„Výstupy projektu, převážně „hasičský slon“ ve formě hračky, budou také využívány v rámci posttraumatické péče. Jedná se o zásahy, kde jsou účastníky malé děti. Hračka je jim předána pro zmírnění traumatu a stresu způsobeného situací, ve které se nacházejí. Významnou měrou dětem pomáhá situaci zvládnout a zasahujícím jednotkám ulehčuje komunikaci s dítětem,“ vysvětluje další význam Lukáš Marvan komisař a tiskový mluvčí HZS Ústeckého kraje.
Pohádka se také stane základem výtvarné soutěže pro děti z mateřských škol, ve které svoji představu Huga nakreslí. Zaslané obrázky pak budou během jara vyhodnoceny. Děti, které se na úrovni okresů umístí na prvních místech, budou pozvány se svými rodiči a sourozenci 27. dubna na vyhlášení výsledků soutěže a také slavnostní křest „hasičského slona“ do Zoologické zahrady Ústí nad Labem, jehož součástí bude divadelní představení pohádky O malém velkém slonovi v podání Divadla v pytli, ukázka hasičské techniky a mnoho dalších akcí a soutěží pro rodiny s dětmi.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video