Milan Pipal vystřídán v čele ROP

Markéta Chalupová 2017-02-21 10:42:00

Novým předsedou výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad (ROP) se stal náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek(KSČM). V jeho čele nahradil svého stranického kolegu Milana Pipala, který tuto funkci zastával od konce listopadu 2014. V souvislosti s ROP se stále vyšetřuje několik korupčních kauz, Pipal se ale do jeho čela dostal až poté co měl úřad problémy. Za velký úspěch považuje obnovení programu. „Pokud by ke znovuspuštění programu nedošlo, pocítily by to především obce, na které připadla velká část zbývajících prostředků,“ říká Milan Pipal.

Za celou dobu své existence ROP Severozápad podpořil částkou vyšší než devatenáct miliard více než pět set projektů. V Žatci to byla například realizace Chrámu chmele a piva, rekonstrukce části papíren, stadionu Mládí a také autobusového nádraží. Nyní úřad postupně svou činnost ukončuje, odešla z něj již přibližně polovina zaměstnanců a další ho budou opouštět i nadále, k 1. červenci by měl jejich počet klesnout na třicet sedm. „Děláme všechny ukončovací práce vůči Evropské komisi. Především závěrečnou zprávu a výkaz výdajů, to jsou základní věci. Pak máme další povinnosti vůči příjemcům, kteří stále mají povinnost udržet projekty v chodu, takže nám dávají své monitorovací zprávy a my chodíme na kontroly,“ popsala nynější činnost ředitelka úřadu Jana Hlavicová.
V současné době viní kriminalisté v nové kauze ROP Severozápad 24 lidí z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Vyšetřování se týká především období do roku 2011. Mezi obviněnými je nyní i bývalá ústecká hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová, ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS) nebo Jiří Červinka, který vedl úřad ROP Severozápad několik měsíců v roce 2011 jako pověřený ředitel.
Pro období 2014 až 2020 nahradil ROP Integrovaný regionální operační program (IROP), který je řízen ministerstvem pro místní rozvoj.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video