Upoutávky na Region Podbořanska č. 8, který vychází ve čtvrtek 2. března

Alla Želinská 2017-03-02 11:16:00

  Křesadlo pro Zuzanu Ústí n. L., Podbořany (až) Důmyslná kombinace několika prvků, které dokáží zázrak – vznikne oheň. Křesadlo jako ocenění práce a odhodlání našich dobrovolníků, je symbolem spojení ochoty pomáhat, převzetí zodpovědnosti za druhé, péče a lásky, ale často také odvahy vzepřít se jednoduchým řešením a snad i nechápavým reakcím druhých. Jde o symbolické poděkování těm, kteří zdarma svůj volný čas věnují obecně prospěšným činnostem, pomáhají postiženým lidem či vedou různé organizace, jež rehabilitují myšlenku dobrovolnictví. Mezi šesti nominovanými a vybranými komisí z dobrovolnického centra z Ústí nad Labem dobrovolníky je třiatřicetiletá Zuzana Bechyňová Jiranová z Podbořan. Slavnostní večer, kde budou předána Křesadla 2016, je naplánován na 23. března od 18 hodin v Muzeu města Ústí nad Labem.  

Očihov mládne
Letošní vítání občánků na obecním úřadě v Očihově bylo obzvlášť úrodné. Do obce jich přibylo celkem šest! První únorovou neděli slavnostně přivítali pět dětí – dva chlapečky a tři holčičky. Jedno děťátko – chlapec se nedostavil. „Bylo to od roku 2010, kdy jsme opětovně začali vítat nové občánky, nejvíce miminek,“ s radostí hlásí starostka Očihova Jana Kronďáková. Celý program příjemně doplnilo vystoupení dětí z MŠ v Blšanech pod vedením Romany Ptáčkové. Děti dostaly plyšového krtečka, maminky kytičku a peněžní dar ve výši 1000 korun.

Pozor: zákaz podomního prodeje!
Značky s upozorněním ale také do Vroutku nesmějí
Vroutek (až) Značky, které upozorní na zákaz podomního prodeje ve Vroutku, by rádi umístili na silnicích vedoucích do městečka tamní zastupitelé. Na jedné ze svých nedávných schůzí proto schválili instalaci informačního značení o zákazu podomního prodeje na příjezdových komunikacích. Podomní prodej na území Vroutku zakazuje nařízení města z roku 2014. Odbor dopravy městského úřadu v Podbořanech a dopravní inspektorát Policie ČR v Lounech však s tím nesouhlasí.
„Po zkušenostech s podomními prodejci jsme přijali v roce 2014 vyhlášku zakazující takovouto činnost v našem městě. Loni jsme se rozhodli nainstalovat informační tabule u vjezdů do města, aby se nikdo nemohl vymlouvat, že o vyhlášce nevěděl. Podle sdělení dopravního inspektorátu v Lounech se ale nemohou na značku obce umisťovat cedule, které nejsou dopravními značkami. Mimo obec se nesmí do patnácti metrů umisťovat takovéto informační tabule, pokud nesouvisejí přímo se silniční dopravou,“ vysvětluje problém starosta Vroutku Jaromír Kubelka. Vzápětí dodává, že po republice jsou na mnoha místech takovéto informační tabule instalovány, ovšem v rozporu s předpisy. „Upozorňující značky tedy mít nebudeme. Podomní prodej je ve Vroutku a spádových obcích i tak stále zakázán,“ zdůraznil.

Nový festival pro děti, rodiče a učitele
Podbořansko (až) V Podbořanech a Lubenci proběhne první ročník akce, propojující vzdělávání a zájmovou činnost. Zdeňka Lněníčková jako manažerka vzdělávacího projektu na Podbořansku (MAP Vzdělávání ORP Podbořany) a předsedkyně spolku OKAP Podbořany Edita Langpaulová mají společnou vizi prezentovat veřejnosti místní školy, mateřské školky, kroužky, sportovní oddíly a různé neziskové organizace. Představení má usnadnit dětem a rodičům rozhodování, jaká škola pro ně bude nejlepší a co s volným časem.
„V neposlední řadě festival poslouží i profesionálům z těchto oblastí. Na Podbořansku je nás hodně, ale často o sobě nevíme, neznáme svoje cíle, ani to, s čím se kdo potýká. Výměna informací a zkušeností je na místě. Od festivalu si mimo jiné slibujeme inspiraci a navázání spolupráce,“ říká Zdeňka Lněníčková.
Festival škol a volného času bude probíhat 26. až 27. května v Podbořanech a 2. až 3. června v Lubenci.

Domov má zbrusu novou kuchyň, pochlubil se krajskému zastupiteli
Vroutek (až) Dům pro seniory ve Vroutku navštívil minulý čtvrtek Pavel Csonka, předseda výboru pro zdravotnictví zastupitelstva Ústeckého kraje. „Byla to první návštěva krajského zastupitele a vůbec představitele Ústeckého kraje v našem zařízení a spoléháme na to, že nebyla poslední. Panu předsedovi jsme poděkovali za pomoc v otázce povinnosti vícezdrojového financování sociálních služeb v Ústeckém kraji, což bylo pro menší zřizovatele, jako je město Vroutek, problematické. Pan Csonka měl také možnost projít si celé zařízení, kde viděl společné prostory, pokoje klientů, zázemí personálu pracujícího v přímé péči, ale také materiálně technickou základnu, kterou Domov disponuje v prádelně a kuchyni,“ sdělila ředitelka Domova pro seniory ve Vroutku Markéta Sosnová.

Masopust v Brodech probíhá od roku 2003
Brody (až) Pětatřicet masek se v sobotu 25. února zapojilo do průvodu maškar při tradičním masopustu v Brodech u Krásného Dvora. Masopust tam probíhá každý rok už od roku 2003 pod patronací rodiny Doležalových a má stále více jak aktivních účastníků, tak i těch návštěvníků, kteří se přijdou jen podívat jako diváci. Masky do průvodu si jejich nositelé vyrábějí sami – letos se mezi maskami objevily obrovské šálky, nebo lahve Božkov. Ani letos nechyběla veselá nálada, průvod vyšel ve 14 hodin, večer pak pokračovalo společné posezení v hasičské zbrojnici. K dobré náladě vyhrával harmonikář a také „vozembouchář". Snímky z akce najdete zde

Do Lubence se vrátil po 17 letech Masopust
Lubenec Po sedmnácti letech procházel Lubencem opět veselý masopustní průvod.  A to díky nově vzniklému spolku Lukul (lubenecká kultura), který společně s obcí Lubenec masopustní průvod a následný dětský maškarní karneval pořádal.

Zámek nabízí práci i svatbu
Krásný Dvůr (až) Státní zámek Krásný Dvůr hledá sezónní průvodce a průvodkyně pro letošní turistickou sezónu. Kromě pracovní příležitosti zámek v Krásném Dvoře nabízí také možnost uspořádat tu svatbu. A to jak ve velkém sále, tak i na nádvoří či v parku zámku. „Zámek Krásný Dvůr vám umožňuje zažít váš svatební den v romantickém zámeckém prostředí. Pro rok 2017 nabízíme tyto termíny svatebních obřadů: 24. června, 22. července a 26. srpna,“ informuje Šárka Kovaříková ze správy zámku.

Ve Vroutku vznikne výuková zahrada
Vroutek (až) Místo starého a zrušeného hřbitova kolem kostela sv. Jana Křtitele vznikne veřejná zahrada. Okrašlovací spolek Budíček žádal u několika nadací o dotace s projektovou studií od Jiřího Vaníčka na obnovení zelené plochy. Povedlo se jen částečně.

TJ Tatran Podbořany oslaví devadesátiny
Podbořany (až) Výkonný výbor TJ Tatran Podbořany se sejde na schůzi v pondělí 6. března. Probírat se bude mj. příprava valné hromady a program hlavní události letošního roku – oslav 90. výročí TJ Tatran Podbořany. „Chceme pozvat ministryni školství, mládeže a tělovýchovy, samozřejmě starostu a místostarostu města, program oslav budeme teprve schvalovat na schůzi výboru,“ řekl předseda TJ Tatran Podbořany Augustin Karvay, jenž 1. března oslavil své životní jubileum – sedmdesátiny (blahopřejeme!). I tuto událost jistě nenechají bez povšimnutí jeho kolegové.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video