Upoutávky na Žatecké noviny č. 10, které vychází v úterý 14. března

Redakce 2017-03-13 14:16:00

  Jarní úklid v ulicích Žatec (mch) Máme pomalu zase jaro a s ním začíná ve městě i úklid po zimě. V pondělí proto vypuklo v ulicích Jana Husa, Malínská, Písečná a Dr. Václava Kůrky blokové čištění. V průběhu března se postupně vlna zaměstnanců Technických služeb prožene přes dalších čtyřicet ulic v Žatci, přesný rozpis najdete na osmé straně. Místa blokového čištění budou minimálně týden předem označena dopravním značením, konkrétně značkou zákaz stání a dodatkovou tabulkou s datem a hodinou provádění blokového čištění v dané lokalitě. Technické služby proto žádají majitele automobilů, aby jim jejich práci zbytečně nekomplikovali zaparkovanými vozidly, a předem všem slušným řidičům děkuji za spolupráci. V ulicích, ve kterých není blokové čištění nahlášeno, se bude provádět úklid v rámci údržby města průběžně během roku, například zametání, ošetřování zeleně, anebo čištění vpustí.    

Dvě plánované křižovatky na budoucí dálnici nebudou
Louny (lus) Projekt budoucí dálnice D7 Praha – Chomutov čekají změny. Týkají se budoucího rozšíření rychlostní silnice na čtyři pruhy a s tím související současné křižovatky Louny střed a plánované mimoúrovňové křižovatky u Smolnice. Navíc ani termín dokončení dálnice, tedy rok 2023, není úplně pevný.
Při rozšiřování obchvatu se ani jedna z mimoúrovňových křižovatek stavět nebude. Křižovatky, které jsou zakresleny v projektu dostavby D7, byly zrušeny z důvodu nedostatečné vzdálenosti sousedních mimoúrovňových křižovatek. „Ministerstvo vnitra nepovolilo odchylné řešení s odvoláním na bezpečnost dopravy,” vysvětlil Jan Studecký, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR s tím, že u nově budovaných dálnic je požadována mezi dvěma mimoúrovňovými křižovatkami minimální vzdálenost čtyři kilometry. Výjimka je možná pouze pro významná sídla, která mají více než 30 tisíc obyvatel. To v případě Loun není, neboť zde žije zhruba dvacet tisíc obyvatel.

Chytrá zeď pro malé prvňáčky
Žatec (mch) Žáci 1. B. na Základní škole Petra Bezruče budou mít ve třídě chytrou zeď za téměř čtrnáct tisíc korun. Jedná se o speciální nátěr, na který lze různě psát a kreslit. Má také magnetické vlastnosti, takže na něj mohou děti vystavovat různé obrázky a pomůcky k učení. Škola ji pro své žáky obdržela jako sponzorský dar. Provedení nátěru proběhne tento týden, takže po návratu z jarních prázdnin  bude na malé školáky čekat překvapení v podobě užitečné pomůcky.

Knihovna láká čtenáře
Žatec (mch) Měsíc březen již tradičně patří knihám a knihovnám. Knihovny pořádají v tomto měsíci spoustu zajímavých akcí, aby přilákaly nové čtenáře. V současné době jich má knihovna v Žatci téměř tři tisíce, jejich počet se během let nijak výrazně nemění. Většina dětských čtenářů v patnácti letech přejde do oddělení pro dospělé a rodiče zároveň přihlašují nové malé, i větší školáky.  Je pravdou, že v dnešním světě plném nejrůznějších technologií čtou děti méně, jsou často také plně vytížené mimoškolními aktivitami a na knihy jim pak nezbývá tolik volného času. Přesto ředitelka žatecké knihovny Radka Filková říká: „Naštěstí nemáme o dětské čtenáře nouzi. Důležité je dětem nabídnout vhodnou a zajímavou četbu, vést s nimi dialogy o knihách a vést je ke čtení od útlého věku, připravovat pro ně zajímavé akce, besedy, soutěže a podobně. Velice důležitou roli hraje čtení a vztah ke knihám v rodinách samých.“

Začarovaný kruh, mrtvé centrum
Žatec (mch) Spousta obyvatel Žatce se v souvislosti s úsilím zapsat naše město na seznam UNESCO zajímá například o to, jak oživit náměstí Svobody, aby přitáhlo místní i turisty. Je to zajisté jeden z velmi palčivých problémů města. Občas tam vznikne nějaký nový obchod, ale většinou moc dlouho nevydrží. Lidé na náměstí prostě nejdou, většina jich ještě projde třídou Obránců míru, ale tam končí.
„Moc dobře o tomto problému vím. Je to ale začarovaný kruh. Lidé nechodí na náměstí, protože tam pro ně není ze strany podnikatelů atraktivní nabídka služeb a podnikatelé nejdou na náměstí, protože tam nechodí lidé. Jediné řešení, které vidím je, aby občané více podporovali místní podnikatele. Často se stává, že vyjíždějí za nákupy do jiných měst, přičemž i v Žatci je leckteré zboží dostupné ve stejné, anebo i lepší kvalitě. Dokud si toto lidé neuvědomí, nic moc s tím nenaděláme,“ popisuje situaci místostarosta Jaroslav Špička a dodává: „Nyní se nám trochu povedlo oživit centrum instalací mobilního kluziště, byl bych proto velmi rád, kdyby na náměstí zůstalo i v příštím roce. Myslím, že tam je dostupné pro všechny občany, a hlavně pro školy a školky, které bruslením zpestřují hodiny tělesné výchovy.“

Příměstský tábor s Junákem
Žatec (mch) Vzdělávací centrum Podkrušnohoří nabízí pro děti nepobytové Příměstské tábory. Tábory jsou financovány z Evropského sociálního fondu v rámci projektu Spokojenost rodičů v práci i v rodině. Zúčastnit se mohou všechny děti z prvních až pátých tříd základních škol. První turnus začíná 10. července a plynule na něj navazují další, takže celá akce končí v pátek 1. září. Turnusů bude tedy celkem osm vždy po dvou oddílech, s maximálním počtem 20 dětí na jeden oddíl. Tábor bude v provozu v pracovní dny od 7 do 18 hodin. Přičemž každé dítě se může zúčastnit hned několika turnusů, třeba i všech osmi. Pobyt je zcela zdarma, rodiče však musí dětem zajistit stravu na celý den a případně uhradit dopravu a vstupné na výletech. Přihlásit svého potomka můžete již od teď až do naplnění kapacity tábora. Přihlášku naleznete na webových stránkách www.vcp-zatec.cz, případně si jí můžete vyzvednout přímo ve Vzdělávacím centru Podkrušnohoří a v Dětských klubech, které fungují při žateckých základních školách. O děti se budou starat zkušení skautští vedoucí, kteří pro ně chystají program plný her, soutěží a zábavy. Každý turnus bude tematicky zaměřen, přičemž témata se opakovat nebudou. Všechny aktivity by měly probíhat hlavně venku, jako na běžném letním táboře. Takže pokud nevíte, kam o prázdninách s vaším školákem, tohle je jedno z řešení.

Do Drahonic se vrací věznice
Vězeňská služba už nyní shání nové pracovníky
Drahonice, Lubenec (až) Věznice v Drahonicích obnoví svůj provoz. Rozhodla o tom Vězeňská služba ČR. Dost výrazně se ovšem změní její charakter: místo mužů totiž budou nyní v Drahonicích umístěny odsouzené ženy.

Babička roku
Žatec (mch) Žatecká knihovna ve středu vyhlásila Čtenářskou babičku za rok 2016. Stala se jí paní Ilona Nejmanová, která již téměř deset let chodí každou středu číst dětem ze školní družiny, do pobočky Městské knihovny Žatec na Jihu.

Nepořádné restaurace
Žatec (mch) Zdravotní dozor Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje si ve čtvrtek 2. března posvítil na restauratéry v Žatci.
V provozovně caffe pizzerie PANAMERA, byly při kontrole zjištěny potraviny a pokrmy, uchovávány v chladícím zařízení po stanovené době použitelnosti, a také rozpracovaný pokrm bez povinného označení data výroby a spotřeby. U těchto potravin a pokrmů nařídila Krajská hygienická stanice jejich likvidaci, zprávu o jejím uskutečnění provozovatel doložil dne 7. března.

Recyklovat se vyplatí
Žatec (mch) Ve staré papírně se konala ve čtvrtek vernisáž unikátní putovní výstavy s názvem Brána recyklace. Zahájili ji hrou na trubku žáci z třídy Libora Růžičky a děti z Literárně dramatického oboru pod vedením Radky Huňatové ze Základní umělecké školy Žatec, poté přispěly několika písněmi Broučci z Mateřské školy Alergo. Na výstavě, která potrvá až do 8. dubna, uvidíte expozici, která vám představí širokou škálu různých předmětů vyrobených z recyklovaných materiálů.

Hlasujte pro projekt
Žatec (mch) Hlasovat pro váš oblíbený komunitní projekt můžete od 8. března do 4. dubna v prodejnách Tesco. Devadesát vybraných projektů obdrží od Tesca grant, celkem je na tuto akci vyčleněno 2 700 000 korun. V tom žateckém se o vaše hlasy se ucházejí: Budík – čajový, kulturní a vzdělávací klub, Kamarád LORM – Přeprava zdravotně postižených osob a seniorů (sociální automobil) a gotická památka kostel sv. Jiljí v Libyni u Lubence.

Rekonstrukce opět začaly
Žatec (mch) Nejpozději v pondělí 13. března měly být opět obnoveny práce v ulicích Černobýla, Dukelská a Svat. Čecha. Radnice měla vyzvat firny, aby opět zahájily práce, které byli dočasně kvůli klimatickým podmínkám přerušeny. Snad se tedy obyvatelé těchto ulic konečně dočkají, nových chodníků a silnic.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video