Upoutávky na Žatecké noviny č. 11, které vychází v úterý 21. března 2017

Redakce 2017-03-20 11:51:00

Za převoz utečenců padly tresty Louny (caj) Na čtyři a tři a půl roku za mříže poslal minulý týden trestní senát Okresního soudu v Lounech dva muže. Ti podle obžaloby měli nelegálně přivézt jednadvacet osob z Afghánistánu, do Německa ale nedorazili, řidič zřejmě kvůli únavě narazil do dopravní značky u Dobroměřic a zde jejich cesta skončila. Dvaatřicetiletému Jakubovi Šámalovi pomohlo, že se ke svému jednání doznal. Soud k tomu přihlédl a odsoudil ho k čtyřletému trestu se zařazením do věznice s dozorem. Roman Tancoš (41) je podle soudu ten, který celý dovoz uprchlíků z Maďarska, domluvil, pár měsíců před tímto činem pracoval v utečeneckém táboře v Německu a mohl tak vše domluvit. Soud ho potrestal tří a půlletým trestem, který si odpyká ve věznici s ostrahou. Tancoš se proti rozsudku na místě odvolal, celou věc tedy bude řešit Krajský soud v Ústí nad Labem.    

V Klubu seniorů je skvělá parta
Žatec (mch) S velkým elánem vede Emília Buvaličová již jedenáct let Klub seniorů v Domě s pečovatelskou službou U hřiště. Jeho členové se scházejí pravidelně dvakrát týdně, aby si popovídali a podělili se o své starosti i radosti. Společně se účastní také různých výletů a zajímavých přednášek.

Kamarád LORM se chystá na Velikonoce
Žatec (mch) Spoustu služeb pro naše postižené spoluobčany nabízí žatecký Kamarád LORM. Namátkou můžeme vyjmenovat například různé odlehčovací pobytové a ambulantní služby, stacionáře, nebo přepravu zdravotně postiženích osob a seniorů do škol, obchodů či k lékaři. Ovšem služba, jejíž výsledky jsou asi nejvíc vidět, má název Sociálně terapeutická dílna. Klienti v dílně provozují různé ruční práce, při kterých vznikají opravdu hezké výrobky. Navíc je pravidelně prezentují na různých akcích pořádaných v našem městě.

Zchátralé domy dělají městu ostudu
Žatec (mch) Město Žatec se snaží vylepšit vzhled historického centra, a proto si nechalo vypracovat studii na využití veřejných prostranství, vyrobit jednotné cedule s popisnými čísly a názvy ulic. Chce také omezit různé blikající reklamy a vytvořit pro obchodníky jednotné reklamní tabule, takzvaná „Áčka“ před jejich obchody, na jejichž pořízení by jim přispělo. V loňské roce díky dotacím z fondu oprav pomohlo s opravou měšťanských domů, a i letos by jich mělo být opět asi sedm. To však nic nemění na tom, že neutěšený stav některých domů na náměstí stále dělá ostudu celému Žatci. Bohužel, město nemá téměř žádné možnosti, jak majitele nemovitostí k opravě donutit.
„Přijali jsme pracovníky navíc, ti po důkladném proškolení budou moci provádět větší počet kontrol a posílat majitelům výzvy k nápravě. Situaci nám navíc komplikují i majitelé, kteří nejsou občany České republiky," uvedl na náš dotaz vedoucí odboru § doplň jakého odboru§ Tomáš Trávníček. „Město tak zatím může jen pořád dokola posílat výzvy a udělovat pokuty do výše až dvě stě tisíc a doufat, že tím majitele nakonec donutí dům opravit nebo prodat někomu jinému,“ vysvětluje T. Trávníček.

Čeradice plánují pořídit si radary
Čeradice (mch) V Čeradicích se chystají pořídit dva radary informativního charakteru. Jeden by měl být u hlavní silnice ve směru od Žatce a druhý od Větrušic. „Před několika lety jsme měli podobný radar zapůjčený a zjistili jsme, že významné procento řidičů opravdu zpomalí. Nyní tedy chceme pořídit vlastní. Prozatím jsme poslali žádost na dopravní inspektorát a věříme, že bude kladně vyřízená,“ sdělila nám starostka Vladimíra Chybová. Provoz v Čeradicích je opravdu velký, spousta řidičů nerespektuje omezení rychlosti jízdy v obci a vyřítí se ze zatáčky často i v protisměru. Je to od nich velmi nezodpovědné ať už vůči ostatním účastníkům silničního provozu, tak i kvůli dětem, které po vsi pobíhají.

Výměnné pobyty gymnazistů
Mají úspěch i po více než padesáti letech
Žatec (mch) Více než padesátiletá tradice pomáhá studentům žateckého gymnázia poznávat jejich kolegy z Goethe-gymnázia v Reichenbachu.  Ani letošní rok nebyl výjimkou. V úterý 7. března do Žatce dorazila osmi členná skupina studentů s jejich dvěma profesory. Strávili zde čtyři dny, během kterých se seznámili s novými lidmi, a také s tím, jak to chodí jinde.

Školáci zatočí s nepořádkem
Žatec (mch) Žáci devátých tříd, ze třetí základní školy na náměstí 28. října, půjdou tento pátek od osmi hodin uklízet oba břehy řeky Ohře. Úklidová trasa povede od lávky přes řeku u koupaliště směrem k autoškole, přes železný most na druhý břeh směrem k fotbalovému hřišti s umělým povrchem, zde se akce ukončí. Zapojit se ovšem může celá široká veřejnost. Na žádost školy potřebný materiál a pomůcky zajistí technické služby. Pokud tedy máte chuť udělat něco hezkého pro své okolí, neváhejte a běžte deváťákům pomoci.

Prázdniny neznamenají jen lenošení
Žatec (mch) Jarní prázdniny si děti užívaly nejen na nejrůznějších výletech a pobytech s rodiči, ale i na příměstském táboře v Baltíku. Kromě práce s počítačem, která je vzhledem k tomu že se většinou jedná o mladé programátory, na táboře samozřejmostí, si děti užily spousty her a zábavy.
„Na konci minulého školního roku mě oslovili rodiče našich kroužkových dětí, abych pro ně v létě uspořádala příměstský tábor. Pro jeho velký úspěch jsme se rozhodli letos akci zopakovat, a navíc uspořádat tábor i během jarních prázdnin, protože i v tuto dobu musí rodiče do práce a děti nemají často kam dát,“ popisuje, jak vše začalo Martina Moravcová jedna z vedoucích v Baltíku a pokračuje: „I to je jeden z důvodů, proč zde máme hlavně děti z našich programátorských kroužků, ale může se přihlásit kdokoli. O jarní prázdniny docházelo asi deset dětí, samí kluci a jedna dívka. Myslím, že si to i tak všichni užili. Naším velkým průvodcem byla etapová hra Cesta časem a deník Bonifáce, který musely děti napřed pomocí indicií najít.“

Silná vůle dělá divy
Žatec (mch) Jak se žije lidem, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu neboli mrtvici, přiblížil svým posluchačům v úterý 14. března Jan Dohnálek, který jí sám před patnácti lety prodělal. Povídání bylo zaměřeno na to, že ani po takovéto zdravotní komplikaci život nekončí a je důležité snažit se udělat maximum proto, aby člověk mohl žít, pokud možno, normálním životem. Ovšem v první řadě musí chtít pacient sám, ostatně motto pana Dohnálka je: „Pouze postižený, mající vůli k aktivní činnosti, může něco dokázat.“ Posluchači se dále dozvěděli, že mrtvice postihuje nejen seniory, ale i mladé lidi a děti. Jak říká Jan Dohnálek: „Dělím klienty do čtyř skupin. V první jsou mladé ženy, které začali brát antikoncepční pilulky. Do druhé spadá skupina mužů a žen většinou okolo čtyřicítky, tu pracovně nazývám „uhnaný podnikatel“. Ve třetí jsou opět ženy, tentokrát je mrtvice postihne kvůli hormonálním změnám v přechodu. A teprve v té poslední čtvrté jsou senioři.“

 

Více informací a celé články najdete v tištěném vydání Žateckých novin

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video