Upoutávky na Region Podbořanska č. 11, který vychází ve čtvrtek 23. března 2017

Redakce 2017-03-22 12:05:00

  Křesadlo zná své výherce. Mezi nimi je dobrovolnice z Podbořan Ústecký kraj, Podbořany (až) Šest cen Křesadlo 2016 zamíří ke svým sedmi majitelům, dostanou je na slavnostním ceremoniálu již tento čtvrtek 23. března večer v Muzeu města Ústí. Mezi oceněnými bude i Zuzana Bechyňová Jiranová z Podbořan. V Dobrovolnickém centru v Ústí, které již popatnácté dobrovolnickou cenu vyhlásilo, o tom rozhodla desetičlenná komise ze zajímavých lidí různých oborů.    

Karneval za kamny
Maškarní rej pořádal v sobotu 18. března od 15 hodin osadní výbor Malé Černoci. V sále bývalé pošty na děti čekaly soutěže, krásné odměny ve formě velkých balíčků dobrot, občerstvení, tanec a zábava. Stará budova a v ní místnost s kamny na ruční přikládání se odpoledne rychle plnila nejrůznějšími maskami a kostýmy. Nakonec jich přišlo tolik, že ženy z osadního výboru netajily překvapení, ale i radost z tak hojného počtu. „Karneval pořádáme každý rok, ve spoluprácí s městem Blšany, a moc nás těší, že lidé nejen z Podbořanska nacházejí k nám cestu,“ řekla Markéta Kominková Zárubová. Malí i velcí se celé odpoledne dobře bavili, za účast v soutěžích dostávali pěkné sladké a plyšové ceny, na stolech pro ně pořadatelé připravili slané a sladké mlsání a pití.

O grant nově mohou požádat neformální občanské spolky
Podbořansko (až) Fond Logit ve spolupráci s Ústeckou komunitní nadací vyhlásil v těchto dnech výzvu k předkládání žádostí o nadační příspěvek v rámci 4. otevřeného grantového kola zaměřeného na zlepšování podmínek života zejména na území mikroregionu Podbořansko. Podporovány budou ale i projekty, jejichž aktivit se účastní či je využívají zaměstnanci nebo rodinní příslušníci společnosti Logit, kdy aktivity nemusí být vykonávány jen na Podbořansku.
„Nově si o grant mohou poprvé požádat i neformální občanské iniciativy a do výběru nejlepších projektů se letos zapojí i zaměstnanci společnosti Logit se sídlem v Hlubanech,“ hlásí novinku Petr Veselý, programový manažer Ústecké komunitní nadace, která spravuje fond Logit. Žádat o nadační příspěvek mohou dále také občanské spolky, obecně prospěšné společnosti, ústavy, nadační fondy a nadace, a to za předpokladu, že nejméně 80 % žádaného příspěvku rozdělí dalším subjektům, a církevní právnické osoby poskytující sociální, zdravotnické, vzdělávací a kulturní služby; příspěvkové organizace zřizované obcemi a kraji.

Informační středisko v Lubenci končí
Lubenec (až) Zastupitelé obce Lubenec schválili na jedné ze svých posledních schůzí dohodu se Správou úložišť radioaktivních odpadů o ukončení nájmu v prostorách tamního kulturního centra ke 30. dubnu tohoto roku.
„Podepsali jsme dohodu o ukončení nájmu. Informační středisko SÚRAO tedy v Lubenci končí k 30. 4. 2017. Necháme vyrobit novou ceduli nad vchodem do kulturního centra. Předpokládám, že tam bude obecní znak a nápis „Lubenec – kulturní centrum“ nebo něco podobného,“ sdělil starosta Lubence Jiří Chaloupecký.

Muzeum pořádá debatu o úložišti
Podbořany (až) Jak moc vyhořelé je vyhořelé jaderné palivo? Vydrží v zemi déle kontejnery měděné nebo ty naše české železné? Je jaderné úložiště skutečně jen regionálním nebo snad jen místním problémem? Přijďte se členy spolků SOS Lubenec a Za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni hledat odpovědi na otázky, o kterých se v televizi mlčí.

Nový český rekord
Blšany (až) „Gratuluji k novému českému rekordu!“ Tak zněl pondělní pozdrav matrikářce města Blšany Veronice Chroustové od Davida Rafaje z Agentury Dobrý den. Matrikářka od něj obdržela návrh znění certifikátu s prosbou o schválení.

Burza v Bertíku
Volnočasové centrum Bertík v Kryrech pořádá v těchto dnech jarní burzu. Návštěvníci tam najdou hezké kousky oblečení pro děti i dospělé, k tomu také např. kabelky, boty, ale i autosedačku či nočník pro nejmenší, to vše za velmi příznivé ceny. Burzu zájemci mohou navštívit do tohoto pátku v době provozu centra, například ve středu od 9 do 11 a od 15 do 17 hodin, ve čtvrtek od 16 do 18 a v pátek od 9 do 12 hodin. Vracení neprodaného zboží proběhne 24. března od 9 do 12 hodin. Na snímku maminky z Kryr a Podbořan si minulý týden vybíraly na burze.

Městys poskytl dotaci na oslavy
Nepomyšl (až) TJ Nepomyšl oslaví v letošním roce 70. výročí založení kopané v Nepomyšli. Oslavy jsou naplánovány na sobotu 8. července na fotbalovém hřišti v Nepomyšli. Na pořádání oslav přispěje městys, a to částkou 50 tisíc korun. Zastupitelé v únoru schválili uvolnění finančních prostředků z rozpočtu městyse a uzavření veřejnoprávní smlouvy mezi městysem a TJ Nepomyšl, zastoupenou předsedou Josefem Křížem.

Nově také bezlepkové mlsání
Podbořany (mk) Budoucí cukráři podbořanské střední školy nezahálejí. Nedávno se v cukrářské dílně uskutečnilo školení bezlepkového pečení, které zajišťovala firma Ireks. Žáci pod vedením učitelek odborného výcviku Simony Pavlíkové a Ivany Kudláčkové se zdokonalili v přípravě pálené hmoty a piškotového těsta. Zhotovili tak vynikající bezlepkové věnečky, také dorty a rolády s různými náplněmi. Při dalším školení se cukráři naučili modelovat z marcipánové hmoty. Vznikly věrohodné kopie zvířátek, ovoce, zeleniny i krásných růžiček.

Turisté půjdou PPP
První předjarní pochod se půjde již tuto sobotu 25. března, a to už podevětadvacáté. Tradiční turistický pochod pořádá KČT odbor Podbořany. Start je v 9 hodin z nádraží v Žihli. Pro účastníky jsou připraveny dvě trasy – 12 a 20 kilometrů. Kratší trasa povede přes Ostrovec po zelené turistické do Jesenice, trasa 20 km od rozcestí za Štikáčem pokračuje do Krt, kolem Stebenského rybníku, zříceniny Petršpurk až do Petrohradu.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video