Ranní dopravní situace u škol je nebezpečná

Lucie Steklá 2017-03-22 12:23:00

Louny (lus) Nepřehledné a mnohdy nebezpečné situace vznikají před několika základními školami v Lounech v ranních hodinách. V čase zhruba od půl do osmé ranní hodiny před školy přijíždí desítky automobilů, které přivážejí školáky. Rodiče ale nerespektují dopravní značení, zastavují tak, že školáci vystupují do silnice. Jedná se o dlouhodobý problém, jehož řešení z velké části záleží také na ohleduplnosti a dodržování předpisů řidičů – rodičů.

Situaci řeší školy ve spolupráci s policií
Situaci již několikrát řešila městská policie spolu s řediteli škol. Komplikace s dopravní situací „v ranní špičce“ se týkají škol Prokopa Holého a J. A. Komenského, největší problémy ale vznikají u školy Otakara Jaroše. V jejích prostorách je navíc také mateřská škola a rodiče musejí své děti do zařízení doprovodit. Parkování se po řadě upozornění i opatření v posledních týdnech opět stává chaotickým. Upozornění k situaci vydal i ředitel této školy.
Problémem se zabývalo i zastupitelstvo
O možných opatřeních mluvili na svém posledním zasedání také lounští zastupitelé. „Situace je tam naprosto tristní, hodně nepřehledná a nebezpečná. Spousta rodičů vozí děti přímo před vchod školy, parkoviště v okolí nevyužívají. Řidiči zastavují na hlavní silnici, tvoří se tam kolony. Očekávám, že tam brzy dojde k nějakému neštěstí,“ otevřel debatu zastupitel Pavel Csonka.
Největší problém je u ZŠ O. Jaroše
Ranní dopravní špička u škol je chaotická, nepřehledná a mnohdy i nebezpečná. Z lounských základních škol dopravní komplikace v době před začátkem vyučování nevznikají u ZŠ Školní. „Školy Prokopa Holého a Komenského mají tu, řekněme výhodu, že nejsou přímo u hlavního tahu přes město, jako je tomu u školy O. Jaroše,“ uvedl Radek Baláš, ředitel lounské městské policie. I přesto i s vedením těchto zařízení dopravní situaci v minulých letech městská policie řešila.
Vznikl leták pro rodiče školáků
„Společně jsme vydali leták s upozorněním a radami pro rodiče jak se chovat, jak a kde parkovat při ranním přivážení dětí do školy v rámci možností dané lokality. Samozřejmě, že ne každý tyto rady akceptuje, ale řekl bych, že alespoň některý rodič naše rady vyslyšel,“ dodal ředitel MP. Leták rodiče školáků ze ZŠ P. Holého a J. A. Komenského informuje o možnostech zaparkování u každé ze škol a dalších variant, pokud zrovna na nich možno zaparkovat není. „Již při nastupování dítěte do vozidla toto směrovat tak, aby následně vystoupilo pravými dveřmi, tj. směrem k přilehlému chodníku ve směru jízdy. Snížíte tím i riziko zranění Vašeho dítěte, které by mohl přehlédnout a srazit řidič jedoucí za Vámi, nebo proti Vám,“ uvádí se také v letáku. U školy O. Jaroše je situace horší, a to z důvodu, že rodiče zastavují a parkují přímo u hlavní silnice. .
„Situaci jsem osobně několikrát zdokumentoval a videozáznam na začátku školního roku poskytl dopravnímu inspektorátu Policie ČR též se žádostí o výpomoc při ranní špičce z důvodu, že naše kapacita strážníků nestačí ani na dohled u všech důležitých přechodů při hlavní silnici, natož ještě na dohled nad dopravní situací. I v tomto ohledu jsem v kontaktu s ředitelem školy,“ vysvětlil R. Baláš.
Strážník stojící u přechodu zajišťuje a dohlíží pouze nad přecházením osob přes přechod.
Od začátku roku nové dopravní značení
Cílem do začátku tohoto školního roku bylo vyznačení vodorovného dopravního značení před školou, což se podařilo těsně na konci prázdnin. Proto mohla na začátku školního roku proběhnout na třídních schůzkách a na webových stránkách školy informace o způsobu parkování, tedy dodržování vodorovného dopravního značení při ranním dovážení dětí do školy. „Navrhovali jsme parkoviště v okolí s tím, že s dětmi pak dojdou po chodníku až ke škole. I těch sto metrů navíc je ale pro některé příliš a zastavují přímo před školou. Situace jsou tam ráno opravdu nebezpečné, auta stojí před školou ve dvou pruzích, děti vystupují do silnice. Rodičům byly navrženy možnosti parkování v blízkosti školy. Řidiči mohou využívat parkoviště na sídlišti ČSA, odkud děti dojdou zhruba sto metrů do školy, aniž by musely přejít silnici,“ přiblížil variantu ředitel MP.
Neukázněnost řidičů bohužel trvá
Jelikož situaci městská polici neustále monitoruje a ví jaká je, byla přes dopravní komisi v místě navržena omezená rychlost na 30 kilometrů. Ta je v současnosti na silnici vyznačena. U těchto opatření ale vedení školy a městské policie zřejmě neskončí, neboť ukázněnost řidičů se nelepší a značení výrazné zlepšení nepřineslo. Před školou by se mohl objevit na začátku omezené rychlosti i radar informující o skutečné rychlosti projíždějícího vozidla.
Další opatření předloží dopravní komise
„Také poslední dopravní komise se mj. zabývala problematikou především ranního parkování před touto školou. Navrhla jistá opatření, která však budou nejprve předložena radě města,“ uzavřel R. Baláš. Na rodičovských schůzkách byli rodiče také seznámení s informací týkající se odbočování z ulice 28. října do ulice S. K. Neumana, které MP spolu s dopravním inspektorátem řešila již v dubnu loňského roku.
Ředitel školy informoval rodiče
Na začátku školního roku o obtížné dopravní situaci před hlavním vstupem do školy z ulice 28. Října informoval ředitel školy Vlastimil Lisse rodiče. Ačkoli řada řidičů využívá doporučených parkovacích možností v blízkosti školy, opět se poslední dobou dopravní situace před školou vyostřuje. Přitom by přednostně měli tato místa využít rodiče, kteří odvádí děti do mateřské školy. Tito rodiče musejí auto na potřebnou dobu před školou nechat zaparkované, neboť musí dítě do školky doprovodit.
Snad zvítězí zdravý rozum
„Proto bych rád apeloval na zdravý rozum. Nezastavujte na ulici 28. října ve dvou řadách,“ apeluje ředitel na rodiče. Protože je každé ráno dopravní situace neúnosná, připravuje se řada opatření (světelná signalizace, časté ranní kontroly dopravní policie).
„Extrémním řešením při přetrvávající nekázni řidičů může být zákaz parkování v ul. 28. října. Apeluji tedy znovu na zdravý rozum. Neblokujte ráno provoz a dávejte přednost dětem na přechodu,“ vzkázal rodičům ředitel školy.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video