Za převoz utečenců padly tresty

Jarka Cibulková 2017-03-22 12:34:00

Louny – Na čtyři a tři a půl roku za mříže poslal minulý týden trestní senát Okresního soudu v Lounech dva muže. Ti podle obžaloby měli nelegálně přivézt jednadvacet osob z Afghánistánu, do Německa ale nedorazili, řidič zřejmě kvůli únavě narazil do dopravní značky u Dobroměřic a zde jejich cesta skončila.

Dvaatřicetiletému Jakubovi Šámalovi pomohlo, že se ke svému jednání doznal. Soud k tomu přihlédl a odsoudil ho k čtyřletému trestu se zařazením do věznice s dozorem. Roman Tancoš (41) je podle soudu ten, který celý dovoz uprchlíků z Maďarska, domluvil, pár měsíců před tímto činem pracoval v utečeneckém táboře v Německu a mohl tak vše domluvit. Soud ho potrestal tří a půlletým trestem, který si odpyká ve věznici s ostrahou. Proti rozsudku se na místě odvolal, celou věc tedy bude řešit Krajský soud v Ústí nad Labem.
Podle obžaloby státní zástupkyně měli Tancoš a osoba pod přezdívkou Viky v červenci 2015 organizovat převoz uprchlíků. V Mostě si vypůjčili dodávku, a jelikož Tancošovi dlužil Šámal nějaké peníze, domluvili se, že budou převážet „nábytek“ z Maďarska. „Vše bylo pod nátlakem Tancoše, vyhrožoval mi, že když nepojedu, budu mít velký problém. Měl mi smáznout dluh a ještě jsem si měl vydělat tisíc euro,“ vypovídal před soudem Šámal. Do dodávky mu pak v Budapešti nastoupilo jednadvacet osob, které se tísnily v malém prostoru. „Od začátku jsem věděl, že jedu pro lidi, jen v telefonátech jsme se bavili o nábytku. Bál jsem se o nevlastní dceru, proto jsem jim na to kývnul,“ dodal Šámal, který si v současné době odpykává ve věznici předešlý trest.
Tancoš se k ničemu nepřiznal, tvrdí, že je nevinný. „Nevím, proč mě do toho zatahuje, o ničem nevím,“ vypověděl u soudu. Osobu s přezdívkou Viky se bohužel policistům nepodařilo vypátrat.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video