Do Drahonic se vrací věznice. Budou v ní ženy

Alla Želinská 2017-03-23 11:20:00

Drahonice, Lubenec (až) Věznice v Drahonicích obnoví svůj provoz. Rozhodla o tom Vězeňská služba ČR. Dost výrazně se ovšem změní její charakter: místo mužů totiž budou nyní v Drahonicích umístěny odsouzené ženy.

Termín zahájení provozu věznice v novém režimu není ještě přesně určen, nyní se odhaduje zhruba na pololetí letošního roku. Vězeňská služba ČR chce uspořádat během dubna setkání s novináři přímo v areálu drahonické věznice a tam sdělit podrobné informace k novému provozu.
Zprávu o znovuotevření věznice uvítal Jiří Chaloupecký, starosta Lubence, pod který Drahonice spadají. „Ano, oficiální informaci o znovuotevření věznice v Drahonicích jsem už dostal. Je asi celkem jedno, zda to bude zařízení pro muže, nebo pro ženy, ale myslím si, že z hlediska naší obce i regionu je to správné rozhodnutí. Je lepší investovat finance do rekonstrukce Drahonic, než stavět „na zelené louce“ věznici novou. Pro nás to znamená pracovní příležitosti pro naše obyvatele, a také to, že nebude v Drahonicích ležet a chátrat tak velký areál. Při úpravách věznice by se mělo vyřešit také vytápění. To staré bylo již nevyhovující a je nemyslitelné, aby někdo povolil opětovné spuštění starých kotlů. Věřím, že až se bude věznice otevírat, bude vše vyřešeno ke spokojenosti nás všech,“ odpověděl Jiří Chaloupecký na dotazy pro Region Podbořanska.
Provoz  věznice bude obnoven po čtyřech letech. V roce 2013 byla tato věznice uzavřena kvůli malému využití a neekonomickému provozu, protože se vyprázdnila po tehdejší amnestii prezidenta Václava Klause. V roce 2015 vězeňská služba objekt  nabídla k využití ministerstvu vnitra, které v Drahonicích zřídilo záchytné zařízení pro cizince, zadržené při nelegálním pobytu na našem území. Toto zařízení ovšem bylo v provozu jen patnáct měsíců a v prosinci 2016 rovněž ukončilo činnost, protože počty umístěných cizinců také klesaly.
Bez využití však drahonický areál nezůstane. Vězeňská služba nyní rozhodla, že ho přebuduje na ženskou věznici. „V současnosti už probíhají intenzivní přípravy na znovuotevření. Změna charakteru zařízení na ženskou věznici vyžaduje celou řadu technických opatření, je třeba vyřešit i některé letité technické problémy, a právě z tohoto důvodu zatím není stanoven přesný termín otevření věznice. Objem prací v objektu je celkem rozsáhlý, část prací zcela určitě bude probíhat i po uvedení do provozu, který bude v prvotní fázi omezený, co se týká počtu odsouzených žen," uvádí na svých stránkách věznice Nové Sedlo u Žatce, pod kterou bude drahonický areál organizačně spadat.
Tím se otvírá i šance pro lidi z okolního regionu získat nová pracovní místa, protože věznice hledá už nyní desítky pracovníků. Například dozorkyně, strážné, řidiče, vychovatelky, speciální pedagožky, sociální pracovnice. Uplatnění najdou také kuchaři, provozní pracovníci kuchyně, obsluha kotelny na tuhá paliva, pracovníci skladu, zdravotníci. Kdo by měl zájem v Drahonicích pracovat, může se už nyní ohlásit a zeptat na možnosti u nadřízené věznice v Novém Sedle.
Ačkoliv oficiální termín otevření věznice není zatím stanoven, informací pro zájemce o práci  v nové věznici je docela dost. Stačí navštívit servery s pracovními nabídkami jako je pracomat, ustecko.pracevkraji, práce-rychle.cz nebo přečíst opakované inzeráty i v našem týdeníku. Věznice nabízí mj. např. 15 volných míst pro dozorkyně, 11 míst vychovatelek, 10 strážkyň. Datum nástupu do služby je už 1. dubna,  výše nabídnuté mzdy za plný úvazek (nepřetržitý provoz) je přinejmenším 22 000 Kč hrubého.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video