Pět dní, sedm míst, devět filmů. To je Jeden svět

Lucie Steklá 2017-03-25 00:33:00

Louny (lus) Po roce se v Lounech mohou diváci opět těšit na promítání dokumentárních filmů. V rámci festivalu Jeden Svět pořadatelé nabídnou devět filmů a zajímavé hosty. Promítat se bude pět dní na sedmi různých místech v Lounech a blízkém okolí. Tým festivalu Jeden svět v Lounech sestavil pestrý program, který úzce navazuje na letošní téma Umění spolupráce. Předprojekce projektu Jeden svět se uskutečnila již 16. února filmem 10 miliard – co máte na talíři? Film nabídl pohled na to, jaký způsob produkce potravin dokáže uživit rostoucí počet lidí na této planetě. Jeden svět se uskuteční od 4. do 8. dubna.

Zahajovací film O čo ide Idě je ukázkovým příběhem spolupráce. Strhující dokument přibližuje práci zpěvačky Idy Kelarové a její snahu motivovat nadané romské děti z osad tím, že se mohou realizovat v jejím sboru. „I na našem zahájení v Loutkovém divadle zazní dětský zpěv a to v podání lounského sboru Kvítek s hosty. Do programu jsme také zařadili dva české filmy – Exekuce a Děti online – poukazující na aktuální témata. První snímek pojednává o stále více rozšířených exekucích. Druhý snímek umožňuje vhled do světa dnešních teenagerů, kteří žijí z velké části život na internetu,“ uvedla Káča Suchá, koordinátorka projektu v Lounech.
Nedílnou součástí festivalu jsou debaty s odborníky, aktéry filmu nebo lidmi s podobnou zkušeností. Na zahájení přijede režisér filmu Tomáš Kudrna a dva aktéři z filmu, po filmu Blanche nebude sedět v koutě, zase budeme mluvit s Hankou Strejčkovou, která se věnuje arteterapii, a na malém workshopu si diváci budou moci vyzkoušet tanec jako terapii.
Ke zhlédnutí organizátoři doporučují filmy o tom, že to, co jiní považují za omezení, se dá využít. Ve filmu Život začíná po stovce se stoletá Švédka Daghny stává hvězdou mezi bloggery. Hrdinové dalšího snímku Foceno ve tmě jsou zase nevidomí fotografové. Myslíte si, že fotit “naslepo” nejde? Přijďte se přesvědčit do lounské knihovny. Blanche nebude sedět v koutě. Snímek o ženě s Alzheimerovou nemocí, která zcela ožívá, když do domova seniorů přichází zkušený taneční choreograf. V muzeu se můžete setkat s příslušníky kmene Džarava, který se snaží žít stále podle svých hodnot a bez zásahů civilizace aneb snímek My jsme počátek lidstva.
Zajímá vás, jak by ve volbách dopadl pošťák, který má snahu osídlit téměř opuštěnou pohraniční vesnici na bulharsko-turecké hranici uprchlíky ze Sýrie? Přijďte se podívat na Červeňák na film Dobrý pošťák. Poslední den festivalu strávíme v krásném prostoru bývalé balírny Jiráskových mlýnů. „Tady představíme novinku, Pavlač neboli přehlídku projektů a nápadů z Loun a okolí, které jsou založeny na Umění spolupráce. Chtěli bychom dokázat, že spolupráce v Lounech není cizí slovo a vytvořit plat-formu pro sdílení nápadů, propojování myšlenek a sil. Festival pak symbolicky zakončíme projekcí filmu Stroje, kdy se v prostředí bývalé továrny budeme dívat na vnitřek továrny z druhého konce světa,“ dodala K. Suchá.

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video