Zchátralé domy dělají městu ostudu

Markéta Chalupová 2017-03-28 10:50:00

Žatec – Město Žatec se snaží vylepšit vzhled historického centra, a proto si nechalo vypracovat studii na využití veřejných prostranství, vyrobit jednotné cedule s popisnými čísly a názvy ulic. Chce také omezit různé blikající reklamy a vytvořit pro obchodníky jednotné reklamní tabule, takzvaná „Áčka“ před jejich obchody, na jejichž pořízení by jim přispělo. V loňské roce díky dotacím z fondu oprav pomohlo s opravou měšťanských domů, a i letos by jich mělo být opět asi sedm. To však nic nemění na tom, že neutěšený stav některých domů na náměstí stále dělá ostudu celému Žatci. Bohužel, město nemá téměř žádné možnosti, jak majitele nemovitostí k opravě donutit.

„Přijali jsme pracovníky navíc, ti po důkladném proškolení budou moci provádět větší počet kontrol a posílat majitelům výzvy k nápravě. Situaci nám navíc komplikují i majitelé, kteří nejsou občany České republiky," uvedl na náš dotaz vedoucí odboru § doplň jakého odboru§ Tomáš Trávníček. „Město tak zatím může jen pořád dokola posílat výzvy a udělovat pokuty do výše až dvě stě tisíc a doufat, že tím majitele nakonec donutí dům opravit nebo prodat někomu jinému,“ vysvětluje T. Trávníček.
V minulém roce město skutečně pokuty udělilo. „V loňském roce došlo na území městské památkové rezervace a městské památkové zóny k udělení sankcí ve výši asi 200 tisíc,“ říká k tomuto tématu místostarosta Jaroslav Špička a doplňuje: „V případě, že pokutovaný majitel nezaplatí, čeká ho standardní postup, začínající upomínkou a končící exekucí. Je zde i cesta složitého vyvlastnění, pokud vím, tak toto se u nás zatím nestalo.“
Je nutno přiznat, že ani budova radnice nejde majitelům domů v centru zrovna příkladem. První, co návštěvník přicházející na náměstí vidí, je modrá síť proti padání omítky a betonové tašky na střeše místo bobrovek. Město má však již zažádáno o dotaci na opravy nevzhledného stavu této dominanty. Díky zápisu Žatce na indikativním seznamu UNESCO, by mělo být její čerpání snazší. Všichni doufají, že vše vyjde a dotaci dostanou, radniční budova pak bude opravena podle předpisů, jaké město vyžaduje i na ostatních vlastnících nemovitostí. Snad se tedy brzy dočkáme reprezentativního sídla městského úřadu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video